Ciborowski Artur
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Ciborowski Artur
(-)
Fabianowska Małgorzata
(309)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Zarawska Patrycja (1970- )
(302)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Zimnicka Iwona (1963- )
(230)
Krasicki Ignacy
(229)
Roberts Nora (1950- )
(229)
Steel Danielle (1947- )
(224)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(219)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(187)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(183)
Drewnowski Jacek (1974- )
(180)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(176)
Christie Agatha (1890-1976)
(171)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(171)
Popławska Anna (filolog)
(170)
Jachowicz Stanisław
(159)
Mazan Maciejka
(153)
Sandemo Margit (1924-2018)
(146)
Fabisińska Liliana (1971- )
(144)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(141)
King Stephen (1947- )
(140)
Szulc Andrzej
(139)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Marciniakówna Anna
(130)
Mickiewicz Adam
(129)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(127)
Kraśko Jan (1954- )
(125)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(123)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(122)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(121)
Cieślik Donata
(120)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(120)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(120)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(119)
Czechowicz Józef
(119)
Prus Bolesław (1847-1912)
(119)
Siemianowski Roch (1950- )
(118)
Masterton Graham (1946- )
(117)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(115)
Stanecka Zofia (1972- )
(115)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(114)
Braiter Paulina (1968- )
(113)
Domańska Joanna (1970- )
(113)
Ochab Janusz (1971- )
(113)
Tuwim Julian (1894-1953)
(113)
Rzehak Wojciech (1967- )
(112)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(112)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(111)
Mortka Marcin (1976- )
(111)
Mróz Remigiusz (1987- )
(110)
Ludwikowska Jolanta
(109)
Oklejak Marianna (1981- )
(109)
Ross Tony (1938- )
(108)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Możdżyńska Aldona
(105)
Webb Holly (1976- )
(104)
Gawryluk Barbara (1957- )
(103)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Spirydowicz Ewa
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Włodarczyk Barbara
(101)
Olejnik Donata
(100)
Polańczyk Danuta
(100)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(99)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(98)
Marlier Marcel (1930-2011)
(98)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(98)
Disney Walt (1901-1966)
(97)
Pawlikowska Beata (1965- )
(97)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Shakespeare William (1564-1616)
(95)
Supeł Barbara
(95)
Frączek Agnieszka (1969- )
(94)
Dyrek Katarzyna Agnieszka
(93)
Siewior-Kuś Alina (1940- )
(93)
Ławnicki Lucjan
(93)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Łoziński Jerzy (1947- )
(91)
Beaumont Émilie (1948- )
(90)
Kosior Filip (1992- )
(90)
Naczyńska Zuzanna
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(89)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Dietetyka
(1)
Odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 659-660. - Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej