Żywienie chorych
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(4)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(11)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(1)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(3)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(3)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Mickiewicz-Wichłacz Danuta
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Babij Konrad
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Członkowska Anna (1943- )
(1)
Jarosz Ewa
(1)
Jeszka Jan (1950- )
(1)
Kaczorowski Sławomir
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krawczyński Marian (1934- )
(1)
Krupa Paweł (tłumacz)
(1)
Krygier Tomasz
(1)
Lenssen Polly
(1)
Magee Elaine
(1)
Połeć Roman
(1)
Rożnowska Krystyna (1945- )
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Suskind David L
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Zalewska-Janowska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(4277)
Rodzina
(2508)
Relacje międzyludzkie
(2262)
Tajemnica
(2102)
Przyjaźń
(2013)
Żywienie chorych
(-)
Miłość
(1964)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1273)
Relacja romantyczna
(1216)
Śledztwo i dochodzenie
(1216)
Małżeństwo
(1126)
Trudne sytuacje życiowe
(1023)
Dzieci
(977)
Rodzeństwo
(945)
Uczucia
(923)
Nastolatki
(919)
Magia
(873)
Sekrety rodzinne
(822)
Życie codzienne
(794)
Zwierzęta
(788)
Dziewczęta
(726)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(691)
Policjanci
(682)
Matki i córki
(655)
Żydzi
(655)
Uprowadzenie
(587)
Literatura polska
(577)
Władcy
(575)
Wybory życiowe
(566)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(523)
Arystokracja
(515)
Boże Narodzenie
(510)
Poszukiwania zaginionych
(508)
Zemsta
(486)
Przestępczość zorganizowana
(481)
Historia
(479)
Uczniowie
(477)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(454)
Wychowanie w rodzinie
(449)
Mężczyzna
(431)
Chłopcy
(426)
Zakochanie
(424)
Pisarze
(408)
Humor
(407)
Ojcowie i córki
(405)
Krainy i światy fikcyjne
(403)
Prywatni detektywi
(402)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(390)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Polacy za granicą
(381)
Obyczaje i zwyczaje
(380)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(362)
Koty
(353)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(345)
Ludzie bogaci
(341)
Politycy
(340)
Polityka
(339)
Wsie
(338)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(325)
Zdrada
(320)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(315)
Dojrzewanie
(311)
Wojna
(303)
Małe miasto
(294)
Wojsko
(290)
Zdrowe odżywianie
(290)
Przeprowadzka
(280)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(272)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(269)
Śmierć bliskiej osoby
(268)
Wojna 1939-1945 r.
(265)
Szczęście
(262)
Terroryzm
(257)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Holokaust
(253)
Spadek
(253)
Trauma
(253)
Młodzi dorośli
(251)
Aktorzy polscy
(250)
Szlachta
(250)
Zdrada małżeńska
(249)
Kłamstwo
(248)
Gatunek
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Kulinaria
(6)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 659-660. - Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
SPIS TREŚCI: 1. Wpływ diety na kondycję skóry i proces jej starzenia; 2. Zaawansowane produkty glikacji i ich rola w starzeniu się i chorobach skóry; 3. Mikrobiota skóry; 4. Rola mikrobioty jelitowej w chorobach skóry. Oś jelito-skóra, 5. Trądzik pospolity, 6. Trądzik różowaty, 7. Łojotokowe zapalenie skóry, 8. Łuszczyca, 9. Pokrzywka, 10. Żywienie w atopowym zapaleniu skóry, 11. Rola żywienia w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych, 12. Żywienie w profilaktyce czerniaka, 13. Dieta w grzybicach skóry, 14. Wsparcie dietetyczne w leczeniu glikokortykosteroidami, 15. Czynniki psychologiczne w patogenezie i leczeniu chorów skóry. Skorowidz.
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. W niniejszej monografii autorzy skupili się na chorobach skóry, w których zarówno rola diety jest uznaną metodą interwencji stosowaną od lat np. zapalenie opryszczkowe skóry, jak i takich, w których była dotąd niedocenianym aspektem terapii. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach interwencje żywieniowe mogą wpływać na ich przebieg, jak ma to miejsce w przypadku trądziku, w innych zmiana diety może służyć jako jeden z elementów profilaktyki, na przykład w raku skóry czy w procesach jej starzenia. Nierzadko choroba dermatologiczna może być powiązana ze schorzeniem ogólnoustrojowym, a zmiana sposobu żywienia może poprawiać wyniki leczenia, jak w przypadku łuszczycy. Wiadomo także, że niektóre leki stosowane w dermatologii, takie jak glikokortykosteroidy, zwiększają ryzyko innych chorób, a odpowiednia dietoterapia może pomóc ograniczyć znacząco ich rozwój oraz zminimalizować niektóre skutki uboczne. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną. [pzwl.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Celiakia jest niedocenianym problemem zdrowotnym i może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
SPIS TREŚCI: Wprowadzenie Co to jest celiakia? Częstość występowania celiakii w populacji Jakie są objawy kliniczne celiakii? Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? ; Leczenie celakii ; Rokowania ; Produkty spożywcze bezglutenowe ; Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii ; Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią ; Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii ; Leki a dieta bezglutenowa ; Piśmiennictwo
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
SPIS TREŚCI: 1. Rola trzustki w organizmie człowieka ; 2.Choroby trzustki ; 3. Ostre zapalenie trzustki ; 4. Choroby po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze szpitala) ; 5. Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu trzustki ; 6. Przewlekłe zapalenie trzustki ; 7. Jadłospisy dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki ; 8. Zawartość najwazniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych i potrawach
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Lekarz Radzi)
Na okładce podtytuł : przyczyny, objawy, leczenie, tryb życia
Bibliografia strona [157]
SPIS TREŚCI: Wstęp Jak grom, ale nie bez przyczyn Rehabilitacja czyni cuda Jak zapobiegać udarowi Żywienie po udarze mózgu Co jeść, by uchronić się przed udarem Bibliografia
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Zdrowe stawy : leczenie dietą : 140 przepisów/ Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2019. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe; 23 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o chorobach stawów oraz 140 przepisów na pyszne posiłki. Masz zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lub inną chorobę stawów? Dokuczają ci bóle stawów? Kolana nie pozwalają o sobie zapomnieć? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Sposób odżywiania, sprzyja zarówno leczeniu chorób stawów, jak i ich zapobieganiu. W książce Zdrowe stawy znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowana kuracja. Dzięki lekturze dowiesz się, m.in.: jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie chorób stawów, jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postęp choroby, jakie zioła wspomagają proces leczniczy, jakie badania diagnostyczne wykonać, jakie czynniki wpływają na rozwój chorób, jak ćwiczyć. Hanna Stolińska-Fiedorowicz [azymut.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracja, fotografie ; 25 cm.
Twoja droga do równowagi hormonalnej Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie - zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce Zdrowa tarczyca znajdziesz: - kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, - omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, - techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, - informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej