Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(34)
Wolne Lektury
(1)
Forma i typ
Książki
(20)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(16)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
E-booki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(33)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(34)
Autor
Swolkień Henryk (1910-1990)
(4)
Żukowska Danuta (1928- )
(4)
Granas Romana (1906-1987)
(2)
Melech Eugeniusz Piotr
(2)
Najder Zdzisław (1930- )
(2)
Szkłowski Wiktor
(2)
Żuławski Juliusz (1910-1999)
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Boy-Żeleński Tadeusz
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cybulska Barbara (1939- )
(1)
Dernałowicz Maria (1928-2009)
(1)
Erhardtowa Maria (1903-1993)
(1)
Falkowski Witold (1960- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Hultberg Nelson
(1)
Jankowski Edmund (1912-1991)
(1)
Keller Janusz Stanisław (1933-2017)
(1)
Kierst Władysław
(1)
Kossak Ewa K. (1932-2012)
(1)
Krasińska Ewa Aniela
(1)
Krzymowska Krystyna
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lagercrantz Olof (1911-2002)
(1)
Lisowska-Sokół Anna
(1)
Myśliwska Wacława
(1)
Nowakowski Jan (1908-1991)
(1)
Ostrowski Adam (1911-1977)
(1)
Ostrowski James
(1)
Petelin Viktor Vasil'evič
(1)
Pytlik Radko
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Schorer Mark (1908-1977)
(1)
Sekuła Aleksandra
(1)
Stobnicka-Szczygłowa Helena
(1)
Strumph-Wojtkiewicz Stanisław (1898-1986)
(1)
Stępień Marian (1929- )
(1)
Szacka Barbara (1930- )
(1)
Szostak Wiktor B
(1)
Szypowska Maria (1904-1999)
(1)
Wagner Jana
(1)
Witkowska Alina (1928-2011)
(1)
Ziemlański Światosław (1930-2008)
(1)
Łanowski Zygmunt (1911-1989)
(1)
Śliwowska Wiktoria (1931- )
(1)
Śliwowski René (1930-2015)
(1)
Święcka Teresa
(1)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(8)
1970 - 1979
(11)
1960 - 1969
(7)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(35)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Temat
Odżywianie
(4)
Poeci polscy
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Conrad, Joseph (1857-1924)
(2)
Dietetyka
(2)
Kompozytorzy rosyjscy
(2)
Pisarze angielscy
(2)
Pisarze polscy
(2)
Pisarze rosyjscy
(2)
Tolstoj, Aleksej Nikolaevič (1882-1945)
(2)
Żmichowska, Narcyza (1819-1876)
(2)
Asnyk, Adam (1838-1897)
(1)
Boito, Arrigo (1842-1918)
(1)
Borodin, Aleksandr Porfir'evič (1833-1887)
(1)
Brodziński, Kazimierz (1791-1835)
(1)
Byron, George Gordon (1788-1824)
(1)
Cavour, Camillo Benso di (1810-1861)
(1)
Epidemie
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Gercen, Aleksandr Ivanovič (1812-1870)
(1)
Hašek, Jaroslav (1883-1923)
(1)
Ideologia
(1)
Jeż, Teodor Tomasz (1824-1915)
(1)
Juel-Przybyszewska, Dagny (1867-1901)
(1)
Keynes, John Maynard (1883-1946)
(1)
Keynesizm
(1)
Kompozytorzy niemieccy
(1)
Kompozytorzy włoscy
(1)
Krytycy literaccy
(1)
Lenartowicz, Teofil (1822-1893)
(1)
Lewis, Sinclair (1885-1951)
(1)
Literaturoznawcy
(1)
Malarze polscy
(1)
Malczewski, Antoni (1793-1826)
(1)
Muzycy niemieccy
(1)
Nauka
(1)
Orzeszkowa, Eliza (1841-1910)
(1)
Pisarze norwescy
(1)
Pisarze szwedzcy
(1)
Poeci amerykańscy
(1)
Poeci angielscy
(1)
Poeci włoscy
(1)
Przybyszewski, Stanisław (1868-1927)
(1)
Rosjanie za granicą
(1)
Schumann, Robert (1810-1856)
(1)
Staszic, Stanisław (1755-1826)
(1)
Strindberg, August (1849-1912)
(1)
Tajga
(1)
Tołstoj, Aleksy (1882-1945)
(1)
Ucieczki
(1)
Whitman, Walt (1819-1892)
(1)
Wirusy
(1)
Wojtkiewicz, Witold (1879-1909)
(1)
Wyspiański, Stanisław (1869-1907)
(1)
Wyspy
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Zjednoczenie Włoch
(1)
Čajkovskij, Pëtr Il'ič (1840-1893)
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1801-
(3)
1901-
(2)
1701-
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Niemcy
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Biografia
(16)
Podręcznik
(4)
Literatura polska
(3)
Literatura rosyjska
(2)
Dramaturdzy polscy
(1)
Felieton
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura czeska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Powieść
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1(091) (1 egz.)
E-book
W koszyku
(Wolne Lektury)
Publikacja zrealizowana w ramach projektu Wolne Lektury (http://wolnelektury.pl). Reprodukcja cyfrowa wykonana przez Fundację Nowoczesna Polska z egzemplarza pochodzącego ze zbiorów Łukasza Jachowicza. Utwór powstał w ramach "Planu współpracy z Polonią i Polakami za granicą w 2014 roku" realizowanego za pośrednictwem MSZ w roku 2014. Zezwala się na dowolne wykorzystanie utworu, pod warunkiem zachowania ww. informacji, w tym informacji o stosowanej licencji, o posiadaczach praw oraz o "Planie współpracy z Polonią i Polakami za granicą w 2014 r.".
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 659-660. - Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Książka omawia:: - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
SPIS TREŚCI: I. WSTĘP 1. Człowiek i jego pokarm 2. Historia nauki o żywieniu 3. Cele i zadania nauki o żywieniu 4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA 5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu 6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne 7. Trawienie i wchłanianie 8. Katabolizm i anabolizm III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE 9. Energia 10. Węglowodany 11. Tłuszcze 12. Białka 13. Składniki mineralne 14. Witaminy IV. ŻYWNOŚĆ – WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŃSTWO 15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych 16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności 17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności 18. Wzbogacanie żywności 19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu 20. Dodatki do żywności 21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI 22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka 24. Planowanie żywienia 25. Ocena wyżywienia 26. Ocena stanu odżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dar Narodowego Banku Polskiego
Bibliogr. s. 253-255. Indeks.
Zawiera: Keynes - portret człowieka / Murray N. Rothbard. Inflacja i cykl koniunkturalny : krach paradygmatu keynowskiego / Murray N. Rothbard. Misesowskie argumenty przeciwko Keynesowi / Hans, H. Hoppe. Rozwój ekonomii Keynesa : od Marshalla do millenaryzmu / Joseph T. Salerno
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej