Żywność wygodna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(4)
Autor
Świderski Franciszek
(2)
Fuhrman Joel
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Phillips Robert B. (1960- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Kobieta
(4287)
Rodzina
(2516)
Relacje międzyludzkie
(2268)
Tajemnica
(2108)
Przyjaźń
(2025)
Żywność wygodna
(-)
Miłość
(1969)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1276)
Śledztwo i dochodzenie
(1222)
Relacja romantyczna
(1220)
Małżeństwo
(1129)
Trudne sytuacje życiowe
(1029)
Dzieci
(980)
Rodzeństwo
(949)
Uczucia
(934)
Nastolatki
(926)
Magia
(876)
Sekrety rodzinne
(828)
Życie codzienne
(798)
Zwierzęta
(794)
Dziewczęta
(730)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(695)
Policjanci
(684)
Matki i córki
(656)
Żydzi
(654)
Uprowadzenie
(589)
Literatura polska
(577)
Władcy
(576)
Wybory życiowe
(568)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(525)
Arystokracja
(515)
Poszukiwania zaginionych
(513)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(486)
Przestępczość zorganizowana
(482)
Historia
(481)
Uczniowie
(479)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(456)
Wychowanie w rodzinie
(450)
Mężczyzna
(433)
Chłopcy
(429)
Zakochanie
(426)
Humor
(411)
Pisarze
(408)
Ojcowie i córki
(406)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(403)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(391)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Obyczaje i zwyczaje
(381)
Polacy za granicą
(381)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(363)
Koty
(354)
Wakacje
(349)
Język niemiecki
(348)
Ludzie bogaci
(342)
Politycy
(341)
Polityka
(341)
Wsie
(341)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(322)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(316)
Dojrzewanie
(312)
Wojna
(303)
Małe miasto
(297)
Zdrowe odżywianie
(290)
Wojsko
(289)
Przeprowadzka
(282)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(272)
Śmierć bliskiej osoby
(271)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(267)
Szczęście
(263)
Wojna 1939-1945 r.
(263)
Młodzi dorośli
(259)
Terroryzm
(257)
Żołnierze
(256)
Macierzyństwo
(254)
Spadek
(254)
Holokaust
(253)
Trauma
(253)
Zdrada małżeńska
(250)
Kłamstwo
(249)
Szlachta
(249)
Aktorzy polscy
(247)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Co jest twoim małym grzeszkiem żywieniowym? Frytki, batonik do kawy, czipsy, cola, a może wszystko z tej listy? Za każdym razem kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy jesteś jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na wspomnienie tego błogiego smaku w ustach. Przepyszne glutaminian sodu, aspartam albo biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie. Żart się skończyły. Twoje zdrowie i życie są zagrożone. Zadbaj o swoje zdrowie i dowiedz się:
– jak przetworzona żywność wpływa na mózg, inteligencję i rozwój u dzieci;
– dlaczego koncernom spożywczym nie zależy na twoim zdrowiu;
– czym jest gęstość odżywcza i jakie ma znaczenie przy komponowaniu posiłków;
– jak pokonać uzależnienie od trujących dodatków do żywności i fast foodów;
– co jeść, żeby cofnąć negatywne efekty jedzenia przetworzonej żywności.
Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie i zerwij z uzależnieniem od śmieciowego jedzenia! [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [269]-275.
A co, jeśli wszystko, co wiesz o zdrowym jedzeniu to... kłamstwo? Takie pytanie zadał sobie sławny ekspert od spraw żywności. Książka "Nie jedz tego!" jest efektem jego skrupulatnych badań, w pełni niezależnych od koncernów spożywczych. Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie, jest uznanym dziennikarzem, autorem światowych bestsellerów. W swoich publikacjach ukazuje szkodliwość naszych stereotypowych przekonań na temat odżywiania i obnaża szokujące praktyki potężnych firm. Dzięki jego odkryciom wiele wynalazków spożywczych stworzonych przez Nestle, Knorr&Co i innych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji. Dowiedz się, dlaczego... Nie spodziewamy się, że towary polecane przez sieci handlowe mogą spowodować choroby, a nawet skrócić nasze życie. Choć lekarze ostrzegają przed konsumpcją rzekomo zdrowych produktów spożywczych, ten głos sprzeciwu nie może się równać sile działań marketingowych ogromnych konsorcjów. Tymczasem, jak w książce "Nie jedz tego!" udowadnia Hans-Ulrich Grimm, dodatkowe dawki witamin mogą prowadzić do przedwczesnego zgonu, a margaryna, która ma chronić serce może wywoływać jego schorzenia. Co więcej, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu mogą stać się przyczyną otyłości, upośledzać psychicznie, a także powodować problemy z płodnością lub nawet całkowitą bezpłodność. A to dopiero garstka z szokujących faktów, które znajdziemy w tej publikacji. Zastosuj porady autora i zacznij unikać pokarmów, które mogą skrócić życie - zarówno Twoje, jak i Twoich bliskich. Czas przestać się truć!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (2 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
SPIS TREŚCI: Część I – WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE 1. Żywność wygodna 2. Żywność funkcjonalna i dietetyczna Część II – SUBSTANCJE DODATKOWE 3. Wprowadzenie do substancji dodatkowych 4. Hydrokoloidy jako substancje kształtujące strukturę 5. Emulgatory spożywcze 6. Substancje smakowo-zapachowe 7. Substancje słodzące 8. Barwniki 9. Substancje konserwujące i przeciwutleniacze Część III – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI WYGODNEJ 10. Żywność minimalnie przetworzona 11. Systemy produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego 12. Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach 13. Tłuszcze w żywności wygodnej 14. Suszone owoce, warzywne i ziemniaczane jako składniki żywności wygodnej 15. Koncentraty obiadowe i desery w proszku 16. Koncentraty zbożowe Część IV – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ 17. Wzbogacanie żywności 18. Preparaty białkowe 19. Żywność niskoenergetyczna 20. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa 21. Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia 22. Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych 23. Żywność dla osób w specyficznych stanach fizjologicznych i inna Część V – ZAPEWNIENIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI WYGODNEJ I FUNKCJONALNEJ 24. Higiena produkcji żywności wygodnej 25. Aspekty prawne stosowania opakowań do żywności 26. Systemy zapewniania jakości i niektóre aspekty prawa żywnościowego
Książka jest poświęcona technologii coraz powszechniej stosowanej żywności wygodnej oraz żywności funkcjonalnej, która umożliwia szybkie przygotowanie potraw bądź uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszerną część poświęcono charakterystyce półproduktów i potraw gotowych, a w części końcowej omówiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzględnieniem rozporządzeń Unii Europejskiej. Książka jest przeznaczona dla studentów akademii rolniczych, specjalizujących się w żywieniu człowieka, pracowników zakładów przetwórstwa żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Wyd 1 pt.: Technologia przemysłowej produkcji potraw.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej