Żywność prozdrowotna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
wypożyczone
(3)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(10)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(1)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(1)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(2)
Autor
Świderski Franciszek
(2)
Agnieszka Bożek
(1)
Boutenko Victoria (1955- )
(1)
Briffa John
(1)
Carper Jean (1932- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Dąbrowska Marlena
(1)
Ehrlichmann Maike
(1)
Gameau Damon
(1)
Goreń Michał
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Menzin William A
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mottes Miki
(1)
Petrikowska Kamila
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(1)
Ubbenhorst Bernhard
(1)
Zalewska Barbara
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Temat
Kobieta
(4281)
Rodzina
(2514)
Relacje międzyludzkie
(2266)
Tajemnica
(2103)
Przyjaźń
(2016)
Żywność prozdrowotna
(-)
Miłość
(1969)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1273)
Śledztwo i dochodzenie
(1218)
Relacja romantyczna
(1217)
Małżeństwo
(1126)
Trudne sytuacje życiowe
(1024)
Dzieci
(977)
Rodzeństwo
(946)
Uczucia
(930)
Nastolatki
(922)
Magia
(875)
Sekrety rodzinne
(823)
Życie codzienne
(794)
Zwierzęta
(791)
Dziewczęta
(728)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(693)
Policjanci
(683)
Matki i córki
(655)
Żydzi
(655)
Uprowadzenie
(589)
Literatura polska
(577)
Władcy
(576)
Wybory życiowe
(568)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(523)
Arystokracja
(514)
Poszukiwania zaginionych
(511)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(486)
Przestępczość zorganizowana
(481)
Historia
(479)
Uczniowie
(478)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(456)
Wychowanie w rodzinie
(450)
Mężczyzna
(433)
Chłopcy
(426)
Zakochanie
(425)
Humor
(408)
Pisarze
(408)
Ojcowie i córki
(406)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(402)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(390)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Polacy za granicą
(381)
Obyczaje i zwyczaje
(380)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(362)
Koty
(353)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(345)
Ludzie bogaci
(341)
Politycy
(340)
Polityka
(339)
Wsie
(339)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(322)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(316)
Dojrzewanie
(312)
Wojna
(303)
Małe miasto
(296)
Wojsko
(290)
Zdrowe odżywianie
(290)
Przeprowadzka
(281)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(272)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(269)
Śmierć bliskiej osoby
(269)
Wojna 1939-1945 r.
(265)
Szczęście
(262)
Terroryzm
(257)
Młodzi dorośli
(255)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Holokaust
(253)
Spadek
(253)
Trauma
(253)
Aktorzy polscy
(250)
Szlachta
(250)
Kłamstwo
(249)
Zdrada małżeńska
(249)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Podręcznik
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(3)
Chemia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Probiotyki : zdrowie z natury : preparaty, produkty, przepisy / Agnieszka Bożek. - Wydanie I. - Warszawa : Agencja Wydawnicza "Egros", copyright 2022. - 87, [1] strona, [16] stron tablic : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Bibliografie i netografie na stronach 34-35, 85, [88].
Prozdrowotne bakterie nie są „nowością farmaceutyczną”, stosowane były już w czasach starożytnych. Liczne badania naukowe wskazują, że zalecenia stosowania żywych szczepów bakterii w wielu jednostkach chorobowych jest słuszne. Książka w omawia prozdrowotne właściwości probiotyków i żywności probiotycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Szlachetne zdrowie)
SPIS TREŚCI: 1. Odżywianie dostarczające energii, 2. Odżywianie zdrowe dla serca, 3. Odżywianie korzystne dla przewodu pokarmowego, 4. Odżywianie a masa ciała, 5. Wpływ odżywiania na odporność organizmu, 6. Zakupy i gotowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 188-191.
Książka zawiera opisy ponad 40 produktów żywnościowych - pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 234. Indeks.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe. Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca. Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru. Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny styl życia rozprzestrzenił się daleko poza wegańskie i wegetariańskie społeczności stając się bardziej popularnym niż kiedykolwiek. Osoby pragnące dowiedzieć się więcej o weganizmie toną w ilości sprzecznych informacji. Rozwiązaniem tego problemu jest Simple Happy Kitchen - Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia! Ten ilustrowany przewodnik jest pełen humorystycznych i wciągających ilustracji, które dostarczą Tobie i Twojej rodzinie wszystkich potrzebnych informacji do poruszania się po roślinnym świecie. Dołącz do Pedro Almondovara (prażonego migdała), który zabierze Cię w cudowny świat roślinnego odżywiania, pomagając w podejmowaniu pierwszych kroków w kierunku lepszego, zdrowszego, bogatszego w składniki odżywcze i świadomego stylu życia, który jest również lepszy dla środowiska. Ten oparty na roślinach przewodnik w wesoły i interesujący sposób porusza trudne tematy tj. badania naukowe, fakty i mity, wyzwania, co pozwala na lekkie przyswojenie wiedzy dla całej rodziny. Wszystkie informacje w książce są poparte badaniami klinicznymi. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: 1. Witaminy; 2. Tłuszcze mleczne: struktura, skład i właściwości prozdrowotne; 3. Alergeny w żywności; 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności; 5. Skażenia żywności; 6. Rola składników żywności w żywieniu człowieka; 7. Interakcje składników żywności; 8. Rola analityki chemicznej w zapewnianiu pożądanej jakości żywności.
W 3 tomie Chemii żywności przedstawiono charakterystykę odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemiczne i biologiczne właściwości witamin, także odżywcze i funkcjonalne cechy masła. Opisano alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych, a także zaprezentowano najnowsza wiedzę na temat mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działania wielu związków zawartych w żywności. Ponadto omówiono interakcje składników żywności oraz wpływ tych oddziaływań na jakość produktów spożywczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
SPIS TREŚCI: Część I – WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE 1. Żywność wygodna 2. Żywność funkcjonalna i dietetyczna Część II – SUBSTANCJE DODATKOWE 3. Wprowadzenie do substancji dodatkowych 4. Hydrokoloidy jako substancje kształtujące strukturę 5. Emulgatory spożywcze 6. Substancje smakowo-zapachowe 7. Substancje słodzące 8. Barwniki 9. Substancje konserwujące i przeciwutleniacze Część III – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI WYGODNEJ 10. Żywność minimalnie przetworzona 11. Systemy produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego 12. Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach 13. Tłuszcze w żywności wygodnej 14. Suszone owoce, warzywne i ziemniaczane jako składniki żywności wygodnej 15. Koncentraty obiadowe i desery w proszku 16. Koncentraty zbożowe Część IV – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ 17. Wzbogacanie żywności 18. Preparaty białkowe 19. Żywność niskoenergetyczna 20. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa 21. Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia 22. Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych 23. Żywność dla osób w specyficznych stanach fizjologicznych i inna Część V – ZAPEWNIENIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI WYGODNEJ I FUNKCJONALNEJ 24. Higiena produkcji żywności wygodnej 25. Aspekty prawne stosowania opakowań do żywności 26. Systemy zapewniania jakości i niektóre aspekty prawa żywnościowego
Książka jest poświęcona technologii coraz powszechniej stosowanej żywności wygodnej oraz żywności funkcjonalnej, która umożliwia szybkie przygotowanie potraw bądź uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszerną część poświęcono charakterystyce półproduktów i potraw gotowych, a w części końcowej omówiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzględnieniem rozporządzeń Unii Europejskiej. Książka jest przeznaczona dla studentów akademii rolniczych, specjalizujących się w żywieniu człowieka, pracowników zakładów przetwórstwa żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Wyd 1 pt.: Technologia przemysłowej produkcji potraw.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 205-208.
Przełomowy poradnik, który pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Książka z serii Leczenie odżywianiem została napisana przez dietetyczkę oraz specjalistkę od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Publikacja zawiera wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz książki, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do „Zdrowych jelit”. Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. Dzięki niej: poznasz najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia; uzyskasz przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu; zdobędziesz kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit; przetestujesz łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej