Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(464)
Forma i typ
Książki
(455)
Poradniki i przewodniki
(354)
Publikacje popularnonaukowe
(38)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(29)
Proza
(11)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Audiobooki
(2)
Poezja
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(474)
wypożyczone
(57)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(357)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(65)
Biblioteka główna. Wyp. audiobooków
(2)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(39)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(71)
Autor
Pustelnik Anastazja
(15)
Aszkiewicz Ewa
(9)
Dąbrowska Ewa (internista)
(6)
Musiałowska Dominika
(6)
Bikont Piotr (1955-2017)
(5)
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Makarowska Magdalena
(5)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(5)
Pawlikowska Beata (1965- )
(5)
Anger Joanna
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Makłowicz Robert (1963- )
(4)
Orłowska Marta
(4)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(4)
Wachowicz Ewa (1970- )
(4)
Wolańska Ewa
(4)
Banaszkiewicz Adam
(3)
Bardadyn Marek
(3)
Bator Julita
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Dymek Marta
(3)
Guziak Maria Goretti
(3)
Jakimowicz-Klein Barbara
(3)
Jóźwiak Bożena
(3)
Kapilewicz Ewa
(3)
Kittler Martina
(3)
Konieczny Jacek
(3)
Kozioł Andrzej
(3)
Kozłowski Tomasz
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Królik Rajmund (1980- )
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Mętrak-Ruda Natalia
(3)
Pająk Zofia
(3)
Piszczek Anna (polonistka)
(3)
Starmach Anna (1987- )
(3)
Szydłowska Marta
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamczewska Barbara (1955- )
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Adamska Elżbieta
(2)
Adamson Eve
(2)
Albrzykowski Paweł
(2)
Andrasik Roman
(2)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(2)
Boguta-Marchel Hanna
(2)
Cabot Sandra (1952- )
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Derkacz-Strybel Maria
(2)
Drewniak Mirek
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Dziewońska Dorota
(2)
Dębski Henryk (1936-1992)
(2)
Fabisiak Emilia
(2)
Fałat Ziemowit
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gardner Gabriela
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Guha Sushovan
(2)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kaipi Aphrodite
(2)
Kiereś Emilia (1981- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Klasen Jörn (1951- )
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kruk Beata
(2)
Kucharski Piotr (kucharz)
(2)
Loftus David
(2)
Maciurzyńska Marta
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Murkett Tracey
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Palewicz Roman
(2)
Pfeiffer Franziska
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Rapley Gill
(2)
Rogozińska Anna
(2)
Rohozińska Ewa
(2)
Schäfer Silja (1976- )
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Sundqvist Inga-Britta (1952- )
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Teperek Agata (1988- )
(2)
Tunitsky Mollie
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Wilson Anne
(2)
Witkowska Magda
(2)
Wojtala Dariusz
(2)
Wolna-Nocoń Anna
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(80)
2010 - 2019
(224)
2000 - 2009
(120)
1990 - 1999
(17)
1980 - 1989
(14)
1970 - 1979
(6)
200 - 209
(2)
190 - 199
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(318)
1989-2000
(18)
1901-2000
(13)
1945-1989
(5)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(459)
nieznany (d)
(2)
nieznany (de)
(1)
Szwecja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(460)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
Rodzice
(20)
Dzieci
(18)
9-13 lat
(17)
6-8 lat
(16)
Młodzież
(8)
14-17 lat
(5)
Dorośli
(1)
Dziewczęta
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kucharze
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Przedszkola
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(51)
Literatura amerykańska
(13)
Literatura angielska
(6)
Literatura włoska
(3)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kucharstwo
(80)
Zdrowe odżywianie
(80)
Potrawy dietetyczne
(39)
Odżywianie
(34)
Dietetyka
(28)
Ciasta
(20)
Kuchnia wegetariańska
(19)
Desery
(18)
Gotowanie
(18)
Kuchnia regionalna
(17)
Potrawy dla dzieci
(17)
Leczenie dietą
(16)
Potrawy
(16)
Potrawy mięsne
(16)
Kuchnia polska
(15)
Przetwory owocowo-warzywne
(15)
Warzywa
(15)
Kultura stołu
(14)
Obiad
(14)
Weganizm
(14)
Owoce
(12)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Dzieci
(11)
Kuchnia wegańska
(11)
Kuchnia włoska
(11)
Medycyna niekonwencjonalna
(11)
Rośliny lekarskie
(11)
Wegetarianizm
(11)
Boże Narodzenie
(10)
Dieta bezglutenowa
(10)
Dieta odchudzająca
(10)
Surówki i sałatki
(10)
Zupy
(10)
Żywność
(10)
Insulinooporność
(9)
Kanapki i przekąski
(9)
Dekoracja potraw
(8)
Dieta owocowo-warzywna
(8)
Jedzenie (czynność)
(8)
Niemowlę
(8)
Turystyka kulinarna
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Gospodarstwo domowe
(7)
Koktajle
(7)
Kucharze
(7)
Napoje
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Dziecko w wieku poniemowlęcym
(6)
Gastronomia
(6)
Kuchnia francuska
(6)
Makaron
(6)
Posiłki (jedzenie)
(6)
Potrawy wigilijne
(6)
Potrawy świąteczne
(6)
Przyjęcia okolicznościowe
(6)
Słodycze
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Śniadanie
(6)
Życie codzienne
(6)
Żywienie chorych
(6)
Żywienie metodą BLW
(6)
Cukrzyca
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Odchudzanie
(5)
Post
(5)
Potrawy z drobiu
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(5)
Przyprawy
(5)
Ryby
(5)
Adwent
(4)
Choroby tarczycy
(4)
Cukier
(4)
Dieta bezcukrowa
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Higiena
(4)
Kasza
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Napoje alkoholowe
(4)
Pieczywo
(4)
Piwo
(4)
Pory roku
(4)
Produkty i przetwory zbożowe
(4)
Rodzina
(4)
Rzeźby z warzyw i owoców
(4)
Samoleczenie
(4)
Sosy
(4)
Blogerzy
(3)
Chleb
(3)
Cholesterol
(3)
Choroba Hashimoto
(3)
Choroby autoimmunologiczne
(3)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Dieta niskocholesterolowa
(3)
Edukacja żywieniowa
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
MasterChef (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
1901-2000
(13)
1989-2000
(9)
1945-1989
(6)
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(12)
Włochy
(6)
Francja
(5)
Grecja
(4)
Chiny
(3)
Hiszpania
(3)
Indie
(3)
Amazonka (dorzecze)
(2)
Egipt
(2)
Japonia
(2)
Kaszuby
(2)
Maroko
(2)
Meksyk
(2)
Podlasie
(2)
Pomorze
(2)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(2)
Szwecja
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Wenezuela
(2)
Wielkopolska
(2)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Amazonia (Brazylia)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Bałkany
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie (góry)
(1)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Cieszyn (woj. śląskie)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Europa
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Fjällbacka (Szwecja)
(1)
Gruzja
(1)
Indie (część południowa)
(1)
Indie (część północna)
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Korea Południowa
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazury
(1)
Mongolia
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podhale
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tajlandia
(1)
Tunezja
(1)
Turcja
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Wietnam
(1)
Węgry
(1)
Łódź (woj. łódzkie ; okolice)
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(313)
Książka kucharska
(160)
Poradnik
(152)
Publikacja bogato ilustrowana
(87)
Wydawnictwa popularne
(28)
Publikacje dla dzieci
(14)
Pamiętniki i wspomnienia
(11)
Opracowanie
(10)
Opowiadania i nowele
(9)
Relacja z podróży
(5)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(5)
Publicystyka
(4)
Biografia
(3)
Literatura podróżnicza
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Felieton
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Wiersze
(2)
Anegdoty
(1)
Antologia
(1)
Antologie
(1)
Atlas grzybów
(1)
Audiobooki
(1)
Blog
(1)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Informator
(1)
Jadłospis
(1)
Listy
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Mapa drogowa
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Zielnik
(1)
Śpiewnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4089)
Edukacja i pedagogika
(1808)
Socjologia i społeczeństwo
(1437)
Literaturoznawstwo
(1326)
Medycyna i zdrowie
(1326)
Kulinaria
(464)
Podróże i turystyka
(1261)
Psychologia
(1202)
Kultura i sztuka
(1186)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(801)
Hobby i czas wolny
(778)
Rolnictwo i leśnictwo
(760)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(734)
Religia i duchowość
(705)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(609)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(589)
Architektura i budownictwo
(535)
Etnologia i antropologia kulturowa
(531)
Rozwój osobisty
(530)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(515)
Biologia
(494)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(476)
Językoznawstwo
(458)
Styl życia, moda i uroda
(444)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(397)
Geografia i nauki o Ziemi
(387)
Dom i ogród
(367)
Zarządzanie i marketing
(328)
Kultura fizyczna i sport
(319)
Inżynieria i technika
(283)
Filozofia i etyka
(271)
Matematyka
(249)
Archeologia
(248)
Chemia
(241)
Ochrona środowiska
(232)
Praca, kariera, pieniądze
(192)
Transport i logistyka
(192)
Media i komunikacja społeczna
(186)
Fizyka i astronomia
(185)
Nauka i badania
(178)
Informatyka i technologie informacyjne
(175)
464 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Karp na 100 sposobów / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 1993. - 94, [2] s. : fot. ; 21 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rok z wędką / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1988. - 293, [3] s., [12] s. tabl. : rys. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 796/799
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 233-238. Indeks.
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób.
Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejskie ogrodnictwo czyli Jak uprawiać jedzenie w mieście / Kasia Basiewicz, Dominika Krzych. - Wydanie I. - Kraków : Znak JednymSłowem, 2022. - 233, [7] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorki pierwszego w Polsce portalu o miejskim ogrodnictwie Inspekty.pl.
Mieszkasz w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy szpinaku? Nic prostszego! Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba. Napisałyśmy tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do magicznej krainy ze szczęśliwymi ludźmi, która naprawdę istnieje. Nie wierzysz? Stwórz nawet najmniejszy ogródek na parapecie i obserwuj, jak rosną rośliny, a przekonasz się, ile radości daje uprawianie i zjadanie własnych warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 630/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia: strony 294-301. Indeks.
Każda z nas chce się czuć młoda, piękna i cieszyć się zdrowiem. Często w codziennej gonitwie brakuje nam czasu, aby odpowiednio zadbać o siebie. Julita Bator - zapracowana mama, autorka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowym odżywianiu, tym razem pokazuje, jak zadbać o urodę. Udowadnia, że tak naprawdę niewielka zmiana nawyków i zastosowanie się do jej porad pozwoli zachować jędrną skórę, zdrowy wygląd i wydłuży nasze życie. Dowiesz się, gdzie znaleźć naturalny kolagen, jak przygotować warzywne bomby witaminowe i co wsypać do kąpieli, żeby zrobić detoks skóry. Poznasz plan odnowy organizmu i sposoby na naturalny lifting twarzy oraz uzyskasz praktyczne wskazówki, jak kupować kosmetyki. Autorka dzieli się z Tobą swoim doświadczeniem. Zebrała najlepsze i sprawdzone sposoby, aby bez wysiłku i przy okazji codziennych czynności, wyglądać młodziej, piękniej i zdrowiej. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Bez cukru. Bez glutenu. Bez problemu.
Bibliografia strona 195-[197]. Indeks.
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2013. - 286 stron ; 21 cm.
Na okładce: Sprawdzone na dzieciach.
Książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na polepszacze i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez chemii. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne. marynowane grzyby, kiszone ogórki, konfitury z wiśni czy śliwkowe powidła - dowiedz się, jak je przyrządzić, by smakowały jak z babcinej spiżarni. Ponad 170 przepisów na tradycyjne domowe przetwory, najlepsze metody przetwarzania owoców i warzyw, praktyczne porady znane kiedyś każdej gospodyni - ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy. Skorzystaj z tradycyjnych receptur i ciesz się smakiem pysznych sałatek, dżemów i kompotów przez cały rok! [Wydawnictwo Dragon, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? [nota wydawcy].
SPIS TREŚCI: 1. Mleka, jogurty, sery ; 2. Pieczywo i smarowidła ; 3. Naleśniki i słodkie placuszki ; 4. Zupy i sosy ; 5. Warzywa i strączki ; 6. Kasze, ryże, makarony ; 7. Pierogi, kluski, kopytka ; 8. Desery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędlinę można przygotować w domu samodzielnie! Od tej chwili zrobienie swojskiej wędliny będzie łatwe! Sami zdecydujecie, co dać do środka i jak powinna smakować. Cosima Bellersen Quirini poprowadzi cię za rękę, i krok po kroku poprowadzi do pierwszego domowego wyrobu. Dzięki sprytnym wskazówkom i oryginalnym dodatkom wykreujesz nadzwyczajne rodzaje wędlin we własnej kuchni. Zapraszamy do degustacji! Koperkowe salami, śmietankowa pasztetowa z pieczonymi owocami, metka z ziołami, bawarski pasztet, salami jagnięce z porto… Proste i przepyszne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oprawne w kierunku przeciwstawnym.
Bibliografia strony 123-[125, 115].
Czy dieta to nasza nowa religia? Czy piękne ciało jest gwarancją szczęśliwego życia? Czy post jest reliktem przeszłości? Tosty i posty/Posty i tosty to książka, która pokazuje dwa różne podejścia do jedzenia: cielesne i duchowe, i obie te postawy odziera ze złudzeń. Kilka razy w roku postanawiasz, że tym razem na pewno schudniesz. Dziwisz się, że bohaterki ekskluzywnych czasopism są uśmiechnięte i zawsze świetnie wyglądają. Wydaje ci się, że kiedy zrzucisz kilka zbędnych kilogramów, odmienisz swoje życie i dowiesz się, czym tak naprawdę jest szczęście. Słuchasz więc rad koleżanek i postanawiasz wybrać dietę odpowiednią dla siebie. Jednocześnie stajesz przed dylematem: mięso z rusztu czy kotlet sojowy, jabłka czy czekolada, dieta Atkinsa czy 1000 kcal? Tosty i posty to niezwykły przewodnik po złożonym świecie diet i odchudzania, pokazuje pułapki i niebezpieczeństwa z nimi związane, a jednocześnie pozwala zrozumieć, dlaczego tak trudno zrzucić zbędne kilogramy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żyj Zdrowo - Wydawnictwo RM)
„Uwaga na cholesterol!” albo „Cholesterol zagrożeniem dla organizmu!” -od dawna towarzyszą nam takie hasła. Jest wiele skutecznych lekarstw i innych preparatów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Możemy też w inny sposób pozytywnie oddziaływać na wartości cholesterolu bez stosowania lekarstw. Co pomaga trwale obniżyć poziom cholesterolu? Zdrowa dieta i właściwy sposób życia pomogą nam zmniejszyć ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Co jeść, żeby skutecznie i w naturalny sposób doprowadzić cholesterol do normy? W tym poradniku możemy znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania.W książce znajdziesz: Informacje, co to jest dobry cholesterol HDL i jak walczyć ze złym cholesterolem LDL . Czynniki obniżające poziom cholesterolu, dzięki którym uregulujesz swój poziom cholesterolu i poprawisz jakość życia. Program, jak wspomagać mechanizmy metabolizmu cholesterolu, który umożliwia powrót do zdrowego życia. Opis produktów spożywczych i substancji czynnych skutecznych w obniżaniu poziomu cholesterolu. Wskazówki, w jaki sposób zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Tabele produktów bogatych w składniki odżywcze. Przepisy na smaczne dania z niską zawartością tłuszczu- śniadania, obiady, desery i kolacje - ale też wyjątkowe przekąski i przegryzki oraz dania wegeteriańskie.Wyposażeni w tę wiedzę będziemy mogli zacząć żyć zdrowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Listy publikowane w tygodniku Wprost, zilustrowane fantasmagorycznymi zdjęciami Bogdana Krężela, zostały wydane w osobnej, równie smakowitej książce. Każda książka rządzi się swoimi prawami, także i zbiór listów, lecz każdy porządek można wywrócić do góry nogami. Wydawałoby się, że chronologia w przypadku listów jest najlepszym kluczem. Otóż nie. Autorzy podzielili listy na cztery rozdziały i cztery tematy. Rzadko też się zdarza, aby listy miały tytuły, a te mają. Tak, oba mają ten sam tytuł. Na przykład „W szponach mózgotłuków”, gdzie czytamy listy traktujące o alkoholach, ich konsumentach, tych co produkują i tych co je zakazują. I właściwie niewiadomo której grupy dotyczy tytuł. Książka zaskakuje setką przepisów, które wiodą w dalszą drogę po zakamarkach nieokiełznanej fantazji autorów. Nawet te listy o alkoholu zostały opatrzone stosownym wyskokowym przepisem. Gdyby chcieć powiedzieć o czym piszą autorzy, łatwiej byłoby powiedzieć o czym nie piszą, więc odpowiedź jawi się sama – piszą o wszystkim. Ze wstępu Bronisława Maja. "W epopei Homera Odyseusz tacza się od wyspy do wyspy, od biesiady do uczty, od uczty do biesiady; naśladujący go bohaterowie Joyce’a, Bloom i Dedalus, taczają się od knajpy do knajpy, od pubu do pubu. W Dialogach języka z podniebieniem, które są brawurową syntezą wielkich poprzedników – Bikont i Makłowicz robią to wszystko naraz: taczają się, oddają i obżarstwu, i opilstwu. A czyż trzeba dodawać, że taka wędrówka – jest wielką podstawową metaforą ludzkiego losu; i że Odys, Bloom i Bikont to symboliczny wizerunek każdego z nas, to – Człowiek, po prostu..."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kucharz & gastronom : vademecum / Elżbieta Biller i inni. ; recenzja Mieczysław Dłużewski. - Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2001. - 664, [1] strona, [26] kart tablic kolorowych : ilustracje ; 30 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Encyklopedia Smakosza)
Indeks
Ponad 300 propozycji wyrafinowanych ozdób z owoców i warzyw, jaj, masła i ciasta. Ozdabianie zimnych półmisków, koreczków i tortów.- Przygotowanie potraw objaśnione krok po kroku, zarówno w tekście jak i na zdjęciach. Każda dekoracja przedstawiona na wspaniałym, kolorowym zdjęciu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: zdrowie, witalność i zgrabna sylwetka w miesiąc.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej