Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(32)
Forma i typ
Książki
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Publikacje naukowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(27)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(6)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(1)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(2)
Biblioteka główna. Czytelnia dla dzieci
(1)
Autor
Bruce Bryan (1948- )
(2)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(2)
Aduvill Siw
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chojnowski Karol
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Delbord Frédéeic
(1)
Derelkowska Elżbieta
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Dunckel Jacqueline (1930- )
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Janowska-Michnowska Barbara
(1)
Jurksztowicz Anna (1963-)
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kiros Tessa
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kopeć Alina
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Labourdette Catherine
(1)
Livolsi Élisabeth
(1)
Loreau Dominique
(1)
Loth Roman (1931- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska Dorota
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mańkowski Jerzy (1928-1979)
(1)
Meier-Ebert Karen
(1)
Michalczuk Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Mojkowska Katarzyna
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Morka Ewa
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Olszański Tadeusz (1929- )
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Różański Robert
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Sakowicz Agnieszka
(1)
Spence Charles
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Touros Michail
(1)
Wagener Klaus
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wellman Krzysztof
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zubowska Elżbieta
(1)
Łeńska-Bąk Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(32)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura angielska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(4276)
Rodzina
(2504)
Relacje międzyludzkie
(2259)
Tajemnica
(2102)
Przyjaźń
(2012)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(1964)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1273)
Śledztwo i dochodzenie
(1216)
Relacja romantyczna
(1214)
Małżeństwo
(1126)
Trudne sytuacje życiowe
(1023)
Dzieci
(977)
Rodzeństwo
(946)
Uczucia
(923)
Nastolatki
(918)
Magia
(872)
Sekrety rodzinne
(818)
Życie codzienne
(793)
Zwierzęta
(788)
Dziewczęta
(725)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(691)
Policjanci
(682)
Matki i córki
(655)
Żydzi
(655)
Uprowadzenie
(587)
Literatura polska
(577)
Władcy
(573)
Pisarze polscy
(564)
Wybory życiowe
(563)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(522)
Arystokracja
(515)
Boże Narodzenie
(510)
Poszukiwania zaginionych
(508)
Zemsta
(486)
Przestępczość zorganizowana
(480)
Historia
(478)
Uczniowie
(477)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(454)
Wychowanie w rodzinie
(449)
Mężczyzna
(430)
Chłopcy
(426)
Zakochanie
(424)
Pisarze
(408)
Humor
(407)
Ojcowie i córki
(405)
Krainy i światy fikcyjne
(403)
Prywatni detektywi
(402)
Samorealizacja
(399)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(390)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Polacy za granicą
(381)
Obyczaje i zwyczaje
(380)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(367)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(362)
Koty
(352)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(345)
Ludzie bogaci
(341)
Polityka
(339)
Politycy
(338)
Wsie
(337)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(324)
Zdrada
(319)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(314)
Dojrzewanie
(311)
Wojna
(303)
Małe miasto
(294)
Zdrowe odżywianie
(290)
Wojsko
(289)
Kultura
(279)
Przeprowadzka
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(271)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(269)
Śmierć bliskiej osoby
(268)
Wojna 1939-1945 r.
(265)
Szczęście
(261)
Terroryzm
(257)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Holokaust
(253)
Trauma
(252)
Młodzi dorośli
(251)
Spadek
(251)
Aktorzy polscy
(250)
Szlachta
(250)
Zdrada małżeńska
(249)
Kłamstwo
(248)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1989-2000
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(3)
Japonia
(2)
Polska
(2)
Świat
(2)
Austria
(1)
Francja
(1)
Gdynia (woj. pomorskie)
(1)
Norwegia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Pszczyna (woj. śląskie)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wolne Miasto Gdańsk (1920-1939)
(1)
Zakopane (woj. małopolskie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Poradnik
(6)
Opracowanie
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publicystyka polska
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Relacja z podróży
(2)
Antologia
(1)
Encyklopedia
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Dom i ogród
(4)
Podróże i turystyka
(4)
Historia
(3)
Hobby i czas wolny
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-[238].
Pośpiech, stres, kolejne kawy pite w biegu, rzeczy i ludzie nieustannie domagający się uwagi. Jeśli tak wygląda każdy Twój dzień i marzysz o zmianie, to z pomocą przychodzi Hvile - norweska sztuka leniuchowania. Nie potrzebujesz do tego świeczek zapachowych ani cieplutkich kocyków. Masz pod ręką wszystko, czego ci potrzeba, by wreszcie odpocząć. Przytłoczeni pędem dzisiejszego świata często myślimy, że odpoczynek jest luksusem. Postrzegamy go jako lenistwo, a sami czujemy się źle z naszą bezproduktywnością. Zagubieni w świecie, który wymaga od nas wiecznego pędu i nieustannego działania zapominamy, że nasze siły nie są nieskończone. Tymczasem bez relaksu nie powstałyby rzeczy wielkie, twórcze i wybitne. Hvile koncentruje się na całościowej zmianie sposobu życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita (Wołowiec))
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kontinuum - Wydawnictwo Naukowe Katedra)
Materiały z konferencji: "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", 13-14 maja 2013 r., Warszawa.
Indeks.
Lektura książki może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy wszak o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - „Jedzenie w (nie)świadomości” - zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd. Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest „Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia”. Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.
SPIS TREŚCI: Wstęp ; Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) ; CZ. I JEDZENIE W (NIE)ŚWIADOMOŚCI: Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich ; Zmierzch epoki tradycyjnego tradycyjnego konsumenta, czyli wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczy w Polsce - przykład Warszawy ; Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych ; Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności ; CZ. II KONTEKSTY WYBRANYCH REPREZENTACJI JEDZENIA W KULTURZE WSPÓŁCZESNEJ: Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie ; Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczne Master Chef ; Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki ; "Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ; Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych ; CZ. III MIĘDZY ETYKĄ A FILOZOFIĄ, MIĘDZY PRAGNIENIEM A POTRABĄ: Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze - niemoralność heroicznej etyki ; Filozofia kanibalizmu ; "Food film" na opak. Artystyczny wymiar jedzenia w filmach "Wielkie żarcie", "Super Size Me" oraz "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pomóż Sam Sobie. Biznes)
SPIS TREŚCI: 1. Zaczynając od początku - etykieta zatrudnienia ; 2. Formy grzecznościowe w pracy ; 3. Dobre obyczaje przy telefonie i innych urządzeniach elektronicznych ; 4. Dobre obyczaje podczas zebrań i konferencji ; 5. Prezentacje i rozmowy ; 6. Różnice kulturowe w formach grzecznościowych ; 7. Zachowanie przy stole ; 8. Jedzenie w domu i poza domem ; 9. Dawanie i przyjmowanie - etykieta biznesowych prezentów ; 10. Napisz to ; 11. Grzeczność w drodze ; 12. Strój i formy grzecznościowe ; 13. Seksualne molestowanie w miejscu pracy ; 14. Epilog - grzeczność towarzyska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: 1. Bieliźniarka ; 2. Spiżarnia ; 3. Piec chlebowy ; 4. Koszyk z przekąskami ; 5. Ogródek warzywny ; 6. Garnek z makaronem ; 7. Jadalnia ; 8. Cukierniczka ; 9. Zamrażalnik ; 10. Słowniczek ; 11. Pasteryzacja i sterylizacja ; Indeks ; Podziękowania
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu? Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książce celebruje Włochy - kraj, który wybrała na swój dom. Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne dania Znajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią. Tessa podpowie ci, jak wykorzystać wiedzę przekazywaną przez włoskie panie domu z pokolenia na pokolenie i jak w kilku prostych krokach zamienić dom w piękniejsze miejsce. Pokaże ci, jak wprowadzić magię do swojej kuchni oraz połączyć wszystko w smakowitą całość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej / Sławomir Koper. - Warszawa : Harde Wydawnictwo - Time Spółka Akcyjna, 2021. - 427, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Na okładce: Sensacje, celebryci, skandale. Bogato ilustrowana.
Szalone życie celebrytów II RP. Ówczesne smaki i obyczaje kulinarne. Kolonialne ambicje Polski. Romanse w Zakopanem. Czy Dymsza był zdrajcą? Morskie opowieści spod biało-czerwonej bandery. Na czym polega fenomen Mieczysława Fogga? Tajemniczy kasiarz Szpicbródka. Prawda i legenda o Gdyni oraz Wolnym Mieście Gdańsku. Michał Waszyński - światowej sławy polski reżyser. Konszachty polityków z gangsterami. Niepowtarzalny klimat i czar II Rzeczypospolitej w pełnej anegdot oraz ciekawostek opowieści Sławomira Kopra.
SPIS TREŚCI: Roz­dział 1. Skan­da­li­sta epoki ; Roz­dział 2. Smaki mię­dzy­woj­nia ; Roz­dział 3. Mor­skie opo­wie­ści spod biało-czer­wo­nej ban­dery ; Roz­dział 4. W zimo­wej sto­licy Pol­ski ; Roz­dział 5. Kolo­nialne marze­nia II RP ; Roz­dział 6. Skan­dal w Psz­czy­nie ; Roz­dział 7. Wolne Mia­sto ; Roz­dział 9. Prawda i legenda o Gdyni ; Roz­dział 10. Gang­ste­rzy i poli­tycy ; Roz­dział 11. Mie­czy­sław Fogg arty­sta speł­niony ; Roz­dział 12. Adolf Dym­sza ulu­bie­niec ze skazą ; Roz­dział 13. Michał Waszyń­ski tajem­ni­czy czło­wiek suk­cesu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
"Wenecki karnawał bez wychodzenia z domu? Atmosfera afrykańskiej farmy w Polsce? Nie ma problemu! Urzekające dekoracje zamienią skromny posiłek w ucztę, a Twoją jadalnię w dowolny zakątek globu. Ozdobne elementy na stole spełniają podobną funkcję jak teatralna scenografia. Gra świateł, kolorów i kwiatów decyduje o wrażeniach estetycznych uczestników spotkania. Poradnik uwzględnia rozmaite potrzeby Czytelników. Sugeruje, jak ustroić stół na romantyczną kolację, w jaki sposób uatrakcyjnić piknik lub wykonać „anielską"" dekorację na święta. Wszystko to jest możliwe za sprawą sztućców z fantazyjnym szlaczkiem, bajecznie kolorowych doniczek, wykwintnych świeczników zrobionych ze zwykłych szklanek, fantazyjnych flakoników na kwiaty… Poradnik zachwyca bogactwem barwnych zdjęć. Gdy przypadnie nam do gustu któryś z pomysłów, skromniejszy lub bardziej wystawny, szczegółowe wskazówki i instruktażowe zdjęcia pozwolą nam go zrealizować."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: L'art de la frugalité et de la volupté.
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty", Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji. Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia. "Sztuka umiaru" uczy, jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu oraz odzyskać radość życia. [Czarna Owca, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tłumaczenie Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo Arkady, 2009. - 383, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia - Arkady)
Indeksy.
Jak wszystkie leksykony z tej serii, stanowi źródło dokładnych informacji, popartych doskonałymi ilustracjami. Książka jest podzielona na rozdziały: Kontekst religijny i kulturowy, Od alegorii do martwej natury, Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem, Potrawy i napoje, Stół i sprzęty. Tom zilustrowano grafiką i reprodukcjami obrazów znanych malarzy przedstawiających życie wokół stołu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73/76 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera - Prószyński i S-ka)
Lekcje francuskiego to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego nie jest to przygoda jedynie kulinarna ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej