Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(7)
Autor
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Lymbery Philip
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Smoluk-Sikorska Joanna
(1)
Sobczyk Wiktoria (1957- )
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Szymanowski Wacław (1945- )
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(4281)
Rodzina
(2515)
Relacje międzyludzkie
(2266)
Tajemnica
(2107)
Przyjaźń
(2024)
Produkcja żywności
(-)
Miłość
(1970)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1275)
Śledztwo i dochodzenie
(1222)
Relacja romantyczna
(1219)
Małżeństwo
(1129)
Trudne sytuacje życiowe
(1028)
Dzieci
(980)
Rodzeństwo
(949)
Uczucia
(934)
Nastolatki
(925)
Magia
(876)
Sekrety rodzinne
(826)
Życie codzienne
(797)
Zwierzęta
(794)
Dziewczęta
(730)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(695)
Policjanci
(684)
Matki i córki
(656)
Żydzi
(654)
Uprowadzenie
(589)
Literatura polska
(577)
Władcy
(576)
Wybory życiowe
(568)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(524)
Arystokracja
(515)
Poszukiwania zaginionych
(513)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(486)
Historia
(481)
Przestępczość zorganizowana
(481)
Uczniowie
(479)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(456)
Wychowanie w rodzinie
(450)
Mężczyzna
(433)
Chłopcy
(429)
Zakochanie
(425)
Humor
(411)
Pisarze
(408)
Ojcowie i córki
(406)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(403)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(391)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Polacy za granicą
(381)
Obyczaje i zwyczaje
(380)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(363)
Koty
(354)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(348)
Ludzie bogaci
(342)
Politycy
(341)
Polityka
(341)
Wsie
(340)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(322)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(316)
Dojrzewanie
(312)
Wojna
(303)
Małe miasto
(297)
Zdrowe odżywianie
(290)
Wojsko
(289)
Przeprowadzka
(282)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(271)
Psychologia dziecka
(270)
Śmierć bliskiej osoby
(270)
PRL
(267)
Wojna 1939-1945 r.
(264)
Szczęście
(263)
Młodzi dorośli
(257)
Terroryzm
(257)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Spadek
(254)
Holokaust
(253)
Trauma
(253)
Aktorzy polscy
(249)
Kłamstwo
(249)
Szlachta
(249)
Zdrada małżeńska
(249)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Monografia
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Publicystyka
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Transport i logistyka
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz gdzieś na świecie zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda „od kuchni” przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa ona na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w USA, Peru, Chinach i Meksyku. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków i leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmageddon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto wstrząsajacy obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636/639 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce / Joanna Smoluk-Sikorska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 136 stron : ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 126-136.
SPIS TREŚCI: Rozdział 1. ROLNICTWO EKOLOGICZNE I RYNEK JEGO PRODUKTÓW W POLSCE ; Rozdział 2. ZWIĄZKI PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Z RYNKIEM : 2.1. Stan przetwórstwa ekożywności w Polsce ; 2.2. Charakterystyka badanych przetwórni ekożywności ; 2.3. Główne źródła zaopatrzenia ; 2.4. Kanały sprzedaży żywności ekologicznej Rozdział 3. HANDEL DETALICZNY ŻYWNOŚCIĄ EKOLOGICZNĄ: 3.1. Kanały dystrybucji żywności ekologicznej ; 3.2. Oferta asortymentowa sklepów specjalistycznych ; 3.3. Źródła zaopatrzenia sklepów z żywnością ekologiczną ; 3.4. Instrumenty polityki cenowej ; Rozdział 4. ZACHOWANIA KONSUMPCYJNE NA RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ : 4.1. Podstawowe wyróżniki konsumentów żywności ekologicznej ; 4.2. Motywy zakupu żywności ekologicznej ; 4.3. Decyzje zakupowe konsumentów ; 4.4. Bariery konsumpcji ekożywności ; Zakończenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Prace Monograficzne - Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie ; 288)
SPIS TRESCI: 1. Charakterystyka bezpiecznej żywności ; 2. Drogi migracji substancji obcych do żywności ; 3. Ekologiczne i nieekologiczne opakowania żywności ; 4. Rozwój nowoczesnych metod gospodarowania w rolnictwie ; 5. Etyka, kompetencja i świadomość ekologiczna rolników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 630/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 284-285.
SPIS TREŚCI: AGROTURYSTYKA: Apartamenty do wynajęcia ; Agroturystyka i rajdy konne ; Pensjonat w starym pruskim domu ; Agroturystyka. Podsumowanie ; HODOWLA ZWIERZĄT I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI: Hodowla pszczół i produkcja miodu ; Produkcja serów kozich ; Produkcja serów owczych ; Szkolenie psów ratowniczych, agroturystyka i praca zdalna ; Hodowla zwierząt i produkcja żywności. Podsumowanie ; UPRAWA ROŚLIN: Samowystarczalność ; Permakultura. O uprawie możliwej nawet w środku miasta ; Uprawa roślin. Podsumowanie, czyli rady dla początkujacych ogrodników ; Jedz "chwasty". Jadalne rośliny dziko rosnące ; RZEMIOSŁO I USŁUGI: Zduństwo, ceramika, warsztaty ; Stolarstwo artystyczne ; Praca twórcza i działania społeczne ; Praca zdalna ; W starym młynie ; Rzemiosło i usługi. Podsumowanie ; Co możesz zrobić na wsi? Kilka pomysłów ; JUŻ NA MIEJSCU, CZYLI ŻYCIE NA WSI: Sąsiedzi ; Rodzina ; Samotność ; ZAMIAST ZAKOŃCZENIA ; PODSUMOWANIE. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ, GDY CHCESZ SIĘ WYPROWADZIĆ NA WIEŚ ; WARTO ODWIEDZIĆ: Warto spróbować.
Hałas, smog, zabójcze tempo. Brak czasu na oddech, książkę i rozmowę z przyjaciółmi. Zapełniony kalendarz nie przewiduje czasu na chorobę, a budzik znów przypomina, że kolejny dzień pracy dawno się zaczął. A gdyby tak wszystko rzucić? I uciec tam, gdzie korki i pośpiech będą tylko złym wspomnieniem. Tam, gdzie jest cisza i spokój. Natalia Sosin-Krosnowska rozmawiała z blisko setką ludzi, którzy powiedzieli dość i wybrali wieś. Zapytała ich: jak szukać domu? czy można tak po prostu kupić sobie ziemię? ile potrzeba na to wszystko pieniędzy? jak na zmianę reagują dzieci? a przede wszystkim: z czego się utrzymać na wsi? "Cisza i spokój" jest szczerą opowieścią o ludziach, którzy nie bali się zaryzykować i spełnić marzenie o życiu daleko od miasta. To także zbiór porad, jakie daliby przyjaciołom marzącym o podobnej zmianie, a w szczególności sobie samym z czasów, gdy zaczynali swoją przygodę. Odsłania wszystko to, o czym nie myślisz, marząc o życiu daleko od miasta, a co warto wiedzieć, by szczęśliwie osiąść na wsi. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przypisy na stronach 301-[356]. Indeksy.
Czy wszyscy jesteśmy mięsoholikami?
Co powoduje, że mamy tak nieodpartą ochotę na białko zwierzęce i ne potrafimy się od niego odzwyczaić? I dlaczego ewolucja nie uczyniła nas wegeterianami, skoro jedzenie mięsa nam szkodzi? Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata, odkrywając przed nami różne kultury spożywania mięsa. Bada potęzny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych praprzodków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej