Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(111)
Forma i typ
Książki
(104)
Poradniki i przewodniki
(69)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Audiobooki
(3)
Dostępność
dostępne
(97)
wypożyczone
(17)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(75)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(18)
Biblioteka główna. Wyp. audiobooków
(3)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(7)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(11)
Autor
Clase Mia (1977- )
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Gottfried Sara
(2)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(2)
Högström Justyna
(2)
Małachow Giennadij (1954- )
(2)
Murkett Tracey
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Palewicz Roman
(2)
Rapley Gill
(2)
Rogozińska Anna
(2)
Siudak Elżbieta
(2)
Andrzejewska Joanna
(1)
Antczak-Judycka Agnieszka
(1)
Arrieta Marie-Claire (1978- )
(1)
Awdziejczyk Ewa
(1)
Babij Konrad
(1)
Banach Kamil
(1)
Barillé Albert (1921-2009)
(1)
Barnes Lisa
(1)
Barnhill John W. (1959- )
(1)
Bartkowska Natalia
(1)
Bator Julita
(1)
Bean Anita
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bereza Jan Mirosław (1955-2011)
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Białas Renata
(1)
Binder Anna
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola
(1)
Bortnowska Małgorzata
(1)
Brazelton T. Berry (1918-2018)
(1)
Bronowska Zofia
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Bryńska Anita (1964- )
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Chisholm Jane
(1)
Cho Charlotte
(1)
Chopra Deepak
(1)
Christmas June Jackson
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cioch Agnieszka
(1)
Colbert Don
(1)
Cooke Kaz (1962- )
(1)
Craig Daniel (1968- )
(1)
Cudowska Julia
(1)
Czajka-Moszkowicz Iza
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
DeSouza Luiza
(1)
Dembińska Maria (1916-1996)
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Dubiel Krzysztof
(1)
Dziubińska Joanna (filolog)
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Ellison Sheila
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Faryna Monika
(1)
Faulkner Fiona
(1)
Ferdinandi Susan
(1)
Finlay B. Brett (1959- )
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Fordham Henny
(1)
Frankiewicz-Kluk Anna (1945- )
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gasper Dorota
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata
(1)
Glam Soko
(1)
Gontarczyk-Krampe Beata
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Górniakowska Agnieszka (1978- )
(1)
Głyda Agata
(1)
Hajduk Agnieszka
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hamm Michael
(1)
Hammonds Laura
(1)
Hamsley Melissa
(1)
Heepen Günther H
(1)
Hemsley Jasmine
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hinder Carine
(1)
Holland Julie (1965- )
(1)
Hopper Nick
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Häberlein Sabine
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(24)
2010 - 2019
(54)
2000 - 2009
(22)
1990 - 1999
(9)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(76)
1989-2000
(11)
1901-2000
(6)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(109)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(108)
angielski
(1)
Odbiorca
Rodzice
(13)
Dzieci
(8)
0-5 lat
(5)
6-8 lat
(5)
Szkoły wyższe
(5)
9-13 lat
(3)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Młodzież
(1)
Studenci
(1)
Szkoły średnie
(1)
Technikum
(1)
Wychowawcy klas
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Kobieta
(4281)
Rodzina
(2514)
Relacje międzyludzkie
(2266)
Tajemnica
(2103)
Przyjaźń
(2017)
Odżywianie
(-)
Miłość
(1969)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1273)
Śledztwo i dochodzenie
(1218)
Relacja romantyczna
(1217)
Małżeństwo
(1126)
Trudne sytuacje życiowe
(1025)
Dzieci
(978)
Rodzeństwo
(946)
Uczucia
(930)
Nastolatki
(922)
Magia
(875)
Sekrety rodzinne
(823)
Życie codzienne
(794)
Zwierzęta
(793)
Dziewczęta
(729)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(693)
Policjanci
(683)
Matki i córki
(655)
Żydzi
(655)
Uprowadzenie
(589)
Literatura polska
(577)
Władcy
(576)
Wybory życiowe
(568)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(524)
Arystokracja
(514)
Poszukiwania zaginionych
(511)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(486)
Przestępczość zorganizowana
(481)
Historia
(480)
Uczniowie
(478)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(456)
Wychowanie w rodzinie
(450)
Mężczyzna
(433)
Chłopcy
(427)
Zakochanie
(425)
Humor
(408)
Pisarze
(408)
Ojcowie i córki
(406)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(402)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(390)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Polacy za granicą
(381)
Obyczaje i zwyczaje
(380)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(362)
Koty
(353)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(345)
Ludzie bogaci
(341)
Politycy
(340)
Polityka
(339)
Wsie
(339)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(322)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(316)
Dojrzewanie
(312)
Wojna
(303)
Małe miasto
(296)
Wojsko
(290)
Zdrowe odżywianie
(290)
Przeprowadzka
(281)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(272)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(269)
Śmierć bliskiej osoby
(269)
Wojna 1939-1945 r.
(265)
Szczęście
(262)
Terroryzm
(257)
Młodzi dorośli
(256)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Holokaust
(253)
Spadek
(253)
Trauma
(253)
Aktorzy polscy
(250)
Szlachta
(250)
Kłamstwo
(249)
Zdrada małżeńska
(249)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
2001-
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(61)
Przepisy kulinarne
(25)
Opracowanie
(11)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Książka kucharska
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Audiobooki
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(63)
Kulinaria
(34)
Psychologia
(13)
Styl życia, moda i uroda
(13)
Rozwój osobisty
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Biologia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
111 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
William Davis w książce pt. "Dieta bez pszenicy" przedstawia nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów. Na podstawie swoich wieloletnich badań klinicznych i ich wyników Dr William Davis, po przebadaniu tysięcy własnych pacjentów, zaobserwował, że po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę i przejściu na dietę bez niej można osiągnąć wymierne korzyści zdrowotne. W swojej książce dowodzi o szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegało. Według autora dzisiejsza pszenica nie jest już taka jak kiedyś, gdyż została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. Korzyści, jakie daje dieta bez pszenicy to według autora: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 445-455. Indeks.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
O tym jak żyć, co robić, by być sobą w pełni, jak zachować zdrowie, dobrze jeść i właściwie odpoczywać - pyta autorka m.in. psychologów, prawników, biznesmenów i lekarzy. Książka dla ludzi, których nie zadawalają powierzchowne rady, ale ciągle szukają prawdy o sobie i świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Kontinuum - Wydawnictwo Naukowe Katedra)
Materiały z konferencji: "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", 13-14 maja 2013 r., Warszawa.
Indeks.
Lektura książki może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy wszak o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - „Jedzenie w (nie)świadomości” - zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd. Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest „Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia”. Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.
SPIS TREŚCI: Wstęp ; Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) ; CZ. I JEDZENIE W (NIE)ŚWIADOMOŚCI: Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich ; Zmierzch epoki tradycyjnego tradycyjnego konsumenta, czyli wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczy w Polsce - przykład Warszawy ; Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych ; Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności ; CZ. II KONTEKSTY WYBRANYCH REPREZENTACJI JEDZENIA W KULTURZE WSPÓŁCZESNEJ: Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie ; Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczne Master Chef ; Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki ; "Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ; Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych ; CZ. III MIĘDZY ETYKĄ A FILOZOFIĄ, MIĘDZY PRAGNIENIEM A POTRABĄ: Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze - niemoralność heroicznej etyki ; Filozofia kanibalizmu ; "Food film" na opak. Artystyczny wymiar jedzenia w filmach "Wielkie żarcie", "Super Size Me" oraz "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 50 pysznych dań kojących ciało i duszę!
Bibliografia na stronach 244-[249]. Indeks.
Hamburger o działaniu przeciwzapalnym? Sok z buraka zamiast viagry? To możliwe. Zawartość talerza wpływa zarówno na ciało, jak i na umysł. Może poprawić humor i wyostrzyć zmysły, leczyć stany lękowe i depresję, a nawet przeciwdziałać wielu groźnym chorobom i opóźniać procesy starzenia. A wszystko zaczyna się w jelitach… Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart przekonują, że zdrowe odżywianie nie jest trudne - wystarczy wiedzieć, co nam służy i dlaczego. Proste przepisy połączone z lekkostrawną wiedzą z zakresu medycyny i psychologii pomogą zmienić podejście do jedzenia i odnaleźć szczęście w kuchni i poza nią. * Jakie pokarmy powodują stany zapalne i depresję? * Jak stres wpływa na brzuch? * Co uszczęśliwia jelita? * Na czym polega cukrowy blues? * Jak wyeliminować z jadłospisu złodziei szczęścia? * Które superprodukty ukoją ciało i duszę? Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każde dziecko, od swych pierwszych dni do chwili, kiedy skończy dwa latka, przeżywa okres intensywnego rozwoju. Pragnie zabawy, poznaje świat, błyskawicznie zdobywa nowe umiejętności. Jak twórczo i z wyobraźnią towarzyszyć dziecku w tym czasie? Dużą pomocą i prawdziwą kopalnią pomysłów jest znakomita książka Sheili Ellison i Susan Ferdinandi. W formie poradnika, złożonego z krótkich i dowcipnych tekstów, autorki podsuwają pomysły zabaw i zajęć na każdy dzień roku. Podpowiadają jak twórczo spędzać czas z dzieckiem i jak wprowadzać je w świat. Piszą jak przekazywać maleństwu miłość i jak rozpoznać jego uczucia. Przedstawiają wspaniałe pomysły zabaw dla całej rodziny, wraz z dziadkami, ciotkami, starszym rodzeństwem i przyjaciółmi. Dzięki nim dziecko wchodzi w świat muzyki, sztuki, uczy się obcować z przyrodą i zwierzętami. Książka pomaga również radzić sobie w sytuacjach konfliktowych, kiedy trzeba pokonać własne problemy, zmęczenie, chorobę. Ostatni rozdział zawiera przepisy kulinarne uzgodnione z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie. 365 dni z kochanym maleństwem jest książką, która bawi, uczy i uświadamia, jak ważny jest nasz udział w rozwoju osobowości dziecka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Jak pokonać objadanie się / Christopher G. Fairburn ; przekład Beata Radwan. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, copyright 2014. - 254, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Psychologia)
Bibliografia na stronach 245-250. Indeks.
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego - bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania - i utrzymywania - odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała. W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i dlaczego, jaka jest różnica między napadowym objadaniem się a zwykłym przejadaniem się, czy napadowe objadanie się jest uzależnieniem, jakie są emocjonalne i fizyczne skutki napadowego objadania się oraz jakie terapie okazały się skuteczne. Część druga zawiera szczegółowe objaśnienie zastosowania programu Fairburna, zarówno we współpracy z terapeutą, jak i samodzielnie. Można tam znaleźć praktyczne narzędzia i rady, które pomogą dostosować do własnych potrzeb program prowadzący do przezwyciężenia pokusy objadania się, uzyskania kontroli nad tym, co i kiedy się je, uwolnienia się od rygorystycznej diety i innych zwyczajów, które mogą się przyczyniać do napadów objadania się, wprowadzenia stałych, zdrowych wzorców odżywiania, a także poprawy obrazu własnego ciała i ograniczenia ryzyka nawrotu zaburzenia.
SPIS TREŚCI: CZĘŚĆ I. Problemy z napadowym objadaniem się. Fakty ; Napadowe objadanie się ; 2 Problemy z odżywianiem i zaburzenia odżywiania ; 3 Kto ulega napadom objadania się? ; 4 Aspekty psychologiczne i społeczne ; 5 Aspekty fizyczne ; 6 Co wywołuje problemy z napadowym objadaniem się? ; 7 Napadowe objadanie się a uzależnienie ; 8 Leczenie problemów z napadowym objadaniem się.
CZĘŚĆ II. Wzmocniony program samopomocy dla osób, które ulegają napadom objadania się Przygotowanie się ; Etap 1 Dobry początek ; Etap 2 Regularne odżywianie się ; Etap 3 Alternatywy dla napadowego objadania się ; Etap 4 Rozwiązywanie problemów ; Etap 5 Spojrzenie wstecz ; Moduł diety ; Moduł obrazu ciała ; Dobre zakończenie. Załącznik I Uzyskanie specjalistycznej pomocy w pokonaniu problemu z odżywianiem ; Załącznik II Obliczanie wskaźnika masy ciała (BMI) ; Załącznik III Jeśli ktoś ma również nadwagę ; Załącznik IV Radzenie sobie z „innymi problemami” ; Załącznik V Uwagi dla krewnych i przyjaciół ; Załącznik VI Uwagi dla terapeuty
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
To nie jest zwykła książka kucharska. Tworzy ją zbiór przepisów na dania, które rodzice mogą przyrządzić razem z dziećmi oraz zestaw zasad, które powinni poznać, zanim w desperacji zdecydują się przekupić swojego niejadka czekoladą. Podpowiada, jak sprawić, aby jedzenie nie stało się wrogiem, a kuchnia – polem bitwy. To niezbędny poradnik dla każdego rodzica, którego dzieci nie chcą jeść nawet najprostszych potraw. Korzystając ze sprawdzonych przepisów i wskazówek autorki, można zmienić nawyki żywieniowe każdego niejadka! Książka zawiera mnóstwo przydatnych rad, sprytnych sztuczek oraz doskonałych przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędna nazwa autora, prawidłowa: B. Brett Finlay. Na okładce podtytuł: nowy sposób na zdrowie twojego dziecka : ciąża, poród, dzieciństwo.
Bibliografia na stronach 327-[335].
Sto lat temu, gdy odkryliśmy, że bakterie są przyczyną groźnych chorób, stanęliśmy do bezwarunkowej walki z nimi, pokonując takie plagi, jak gruźlica, ospa czy dawniej niemal zawsze śmiertelne zapalenie płuc. Po upływie tego stulecia pojawia się jednak coraz więcej dowodów na to, że nadmierna sterylność w codziennym życiu - zbyt częste mycie, silne środki higieny osobistej i czystości oraz nadużywanie chemikaliów w hodowli zwierząt i produkcji żywności - ściągnęły na nas falę nowych plag: alergii, astmy, ADHD i innych zaburzeń koncentracji oraz chorób autoimmunologicznych. Naukowcy coraz głośniej mówią o tym, że nie każda bakteria jest zła, a niektóre są nam wręcz niezbędne, o dobry mikrobiom trzeba zaś dbać, najlepiej od samego początku życia! Od tego bowiem, w co wyposażymy nasze dzieci, będzie zależało ich zdrowie i samopoczucie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Wiek przedszkolny, praktyczny poradnik dla rodziców.
Indeksy.
Poradnik zawiera informacje na temat żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Ciekawe pomysły na proste i smaczne dania oraz praktyczne wskazówki, jak zachęcić maluchy do sięgania po wartościowe produkty spożywcze, pomogą wyrobić u dzieci nawyk zdrowego odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Książka omawia:: - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
SPIS TREŚCI: I. WSTĘP 1. Człowiek i jego pokarm 2. Historia nauki o żywieniu 3. Cele i zadania nauki o żywieniu 4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA 5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu 6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne 7. Trawienie i wchłanianie 8. Katabolizm i anabolizm III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE 9. Energia 10. Węglowodany 11. Tłuszcze 12. Białka 13. Składniki mineralne 14. Witaminy IV. ŻYWNOŚĆ – WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŃSTWO 15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych 16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności 17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności 18. Wzbogacanie żywności 19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu 20. Dodatki do żywności 21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI 22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka 24. Planowanie żywienia 25. Ocena wyżywienia 26. Ocena stanu odżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edukacyjne baśnie dla przedszkolaków / Agata Giełczyńska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BESTSELLER „NEW YORK TIMESA” PRZEŁOM W KOBIECEJ DIETETYCE HORMONALNEJ Nie możesz schudnąć, choć masz wrażenie, że próbowałaś już wszystkiego? Stosowałaś każdy możliwy detoks, lecz twoja waga ani drgnie? Możesz to zmienić w bardzo prosty sposób – a przy okazji raz na zawsze pożegnać się z restrykcyjnymi dietami. Dieta 7 hormonów jest banalnie prosta: eliminując w trzydniowych cyklach poszczególne typy żywności oddziałujące na każdy z 7 hormonów kluczowych dla metabolizmu kobiety, zrzucisz do 7 kilogramów w 3 tygodnie. Kolejna dobra wiadomość: na diecie nie trzeba być cały czas. Wystarczy, że odzyskasz równowagę hormonalną, aby naturalnie zrzucić zbędne kilogramy. Po zakończeniu 3-tygodniowego resetu hormonalnego, wyposażona w wiedzę o potrzebach swojego organizmu, będziesz w stanie samodzielnie zadbać o swoje zdrowie i utrzymać smukłą sylwetkę. ULECZ SWÓJ METABOLIZM I CIESZ SIĘ ZDROWĄ WAGĄ! [Znak Litera Nova, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przypisy.
Szukasz skutecznego sposobu na szczupłą sylwetkę? Zależy ci na zgubieniu zbędnych kilogramów, ale chcesz osiągnąć swój cel bez efektu jojo i skutków ubocznych? Wypróbuj dietę przygotowaną specjalnie dla kobiet! Większość kuracji dietetycznych została stworzona przez mężczyzn dla mężczyzn. Warto pamiętać, że kobiece ciała nie działają w ten sam sposób i mają inne potrzeby. Popularne plany żywieniowe mogą utrudniać odchudzanie i siać spustoszenie w złożonym i delikatnym układzie hormonalnym kobiety. Dr Sara Gottfried poświęciła swoją karierę demistyfikacji zdrowia hormonalnego oraz pomaganiu pacjentkom w kompleksowej poprawie ich zdrowia z wykorzystaniem medycyny funkcjonalnej. Teraz ekspertka dzieli się nową, przyjazną kobietom dietą keto, która odpowiada na wyjątkowe potrzeby hormonalne ich organizmów. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowy start : zaprogramuj swoje dziecko na zdrowie! / Agnieszka Górniakowska. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. : TVN Style, 2009. - 239, [1] strona : ilustacje kolorowe ; 23 cm.
U dołu okł.: Wszystko, co warto wiedzieć o odżywianiu niemowląt i małych dzieci.
Bibliografia na stronach 238-239.
Książka zawiera opracowany przez pediatrów najnowszy Schemat Żywienia Niemowląt wraz z komentarzem. Każdy rodzic chce, aby jego dziecko było zdrowe i szczęśliwe. Pytania o prawidłowy rozwój maluchów spędzają sen z powiek matek i ojców: Czym i od kiedy powinno się żywić niemowlę po odstawieniu mleka? Skąd wiedzieć, że dziecko nie jest już głodne? Jak przygotować pożywne i smaczne dania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć w książce Agnieszki Górniakowskiej Zdrowy start. Ten poradnik to znakomite kompendium dla rodziców. Wiele w nim wiadomości na temat tego, co należy podawać dziecku, aby w przyszłości rosło zdrowo. Znajdują się tu również informacje o tym, jak powinna odżywiać się przyszła matka, by zapewnić dobry rozwój swojego maleństwa już od pierwszych dni po jego poczęciu. Książka zawiera praktyczne wskazówki, dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia (np. kaszek, warzyw, pieczywa) oraz wiele ciekawych przepisów kulinarnych (np. na zupę z cieciorki, gryczane puree z jabłuszkiem, babeczki z kaszki manny). Każdy rozdział wzbogacony jest o zestaw rad doktora nauk żywieniowych, z których można dowiedzieć się na przykład, że gdy dziecko uczulone jest na białko jaja kurzego, warto zastąpić je przepiórczym. To poradnik pisany przez matkę dla matek. · Jeśli jesteś mamą zagubioną w gąszczu sprzecznych porad ekspertów, ta książka rozwieje twoje wątpliwości. · Dowiesz się, co jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią. · Co sądzić o mleku modyfikowanym, jak radzić sobie z alergią pokarmową i jak być mamą wegetarianką. · Poznasz też przepisy na łatwe do przygotowania dania, które smakują dzieciom. Odżywianie w okresie niemowlęcym ma ogromny wpływ na stan zdrowia w całym życiu człowieka. Dlatego Gerber we współpracy z lekarzami oraz ekspertami stworzył program Zdrowy start w Przyszłość. Jego celem jest promowanie – również z pomocą lekarzy – standardów zapewniających prawidłowe żywienie. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej