Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(73)
Forma i typ
Książki
(72)
Publikacje popularnonaukowe
(20)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Proza
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(66)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(52)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(14)
Biblioteka główna. Wyp. audiobooków
(1)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(4)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(5)
Biblioteka główna. Czytelnia dla dzieci
(2)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Czerner-Wieczorek Katarzyna (1952- )
(2)
Gertig Henryk (1924-2011)
(2)
Heim Andrzej
(2)
Kopaliński Władysław (1907-2007)
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Procner Aleksandra
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Allan
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Banaś-Domińska Małgorzata
(1)
Bator Julita
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Budsławski Józef
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
D'Adamo James
(1)
Davidek Jiři (1932- )
(1)
Drabent Zygmunt
(1)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dziuba Jerzy (1944- )
(1)
Dębska Joanna
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922- )
(1)
Earle Mary
(1)
Earle Richard
(1)
Fedko Krystyna
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Flis Krystyna
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Fornal Łucja
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Haigh Rachel
(1)
Hay Louise L. (1926-2017)
(1)
Hinder Carine
(1)
Hlava Bohumír
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Jakubowski Kazimierz
(1)
Janíček Gustav (1911-1995)
(1)
Jodzis Sławomir
(1)
Jongen Wim M. F. (1949- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kaniewska Maria
(1)
Kasperek Marian
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kidacka Elżbieta
(1)
Kokocińska Teresa
(1)
Konner Jeremy
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kos Czesław
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Krop Józef J. (1944- )
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor (1949- )
(1)
Kuhl Anke (1970- )
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kwiecień-Maniewska Olga
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Larousse
(1)
Lempka Aleksander
(1)
Luning Pieternelleke Arianne (1963- )
(1)
Lánská Dagmar
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malicka Magdalena
(1)
Marcelis Wilhelmus Johannes (1948- )
(1)
Markowska Justyna
(1)
Maxeiner Alexandra (1971- )
(1)
Michalak Anna
(1)
Mindell Earl
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Mošina Anastasiâ (1985-2021)
(1)
Muth Jutta
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Niehaus Monika
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Nieżurawski Lech (1949- )
(1)
Obama Michelle (1964- )
(1)
Ostrowski Aleksander
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Palich Piotr (1951- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pokorný Jan Jiří (1773-1807)
(1)
Polkowska Monika
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Píro Radka‪
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(19)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(35)
1945-1989
(5)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(73)
Język
polski
(73)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(17)
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
0-5 lat
(3)
9-13 lat
(2)
Technolodzy żywności
(2)
Kucharze
(1)
Szkoły średnie
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(4282)
Rodzina
(2515)
Relacje międzyludzkie
(2268)
Tajemnica
(2106)
Przyjaźń
(2024)
Żywność
(-)
Miłość
(1969)
Zabójstwo
(1466)
II wojna światowa (1939-1945)
(1275)
Śledztwo i dochodzenie
(1222)
Relacja romantyczna
(1220)
Małżeństwo
(1129)
Trudne sytuacje życiowe
(1028)
Dzieci
(980)
Rodzeństwo
(949)
Uczucia
(934)
Nastolatki
(926)
Magia
(876)
Sekrety rodzinne
(827)
Życie codzienne
(798)
Zwierzęta
(794)
Dziewczęta
(730)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(695)
Policjanci
(684)
Matki i córki
(656)
Żydzi
(654)
Uprowadzenie
(589)
Literatura polska
(577)
Władcy
(576)
Wybory życiowe
(568)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(542)
Dziennikarze
(534)
Podróże
(525)
Arystokracja
(515)
Poszukiwania zaginionych
(513)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(486)
Historia
(481)
Przestępczość zorganizowana
(481)
Uczniowie
(479)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(456)
Wychowanie w rodzinie
(450)
Mężczyzna
(433)
Chłopcy
(429)
Zakochanie
(425)
Humor
(411)
Pisarze
(408)
Ojcowie i córki
(406)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(403)
Samorealizacja
(401)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(395)
Spisek
(391)
Ludzie a zwierzęta
(386)
Śmierć
(386)
Obyczaje i zwyczaje
(381)
Polacy za granicą
(381)
Seryjni zabójcy
(373)
Samotność
(368)
Władza
(364)
Zabójstwo seryjne
(363)
Koty
(354)
Język niemiecki
(348)
Wakacje
(348)
Ludzie bogaci
(342)
Politycy
(341)
Polityka
(341)
Wsie
(341)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(322)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dziadkowie i wnuki
(316)
Dojrzewanie
(312)
Wojna
(303)
Małe miasto
(297)
Zdrowe odżywianie
(290)
Wojsko
(289)
Przeprowadzka
(282)
Kultura
(279)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(271)
Śmierć bliskiej osoby
(271)
Psychologia dziecka
(270)
PRL
(267)
Wojna 1939-1945 r.
(264)
Szczęście
(263)
Młodzi dorośli
(257)
Terroryzm
(257)
Żołnierze
(255)
Macierzyństwo
(254)
Spadek
(254)
Holokaust
(253)
Trauma
(253)
Kłamstwo
(249)
Szlachta
(249)
Zdrada małżeńska
(249)
Aktorzy polscy
(247)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Afryka
(1)
Azja
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(17)
Opracowanie
(9)
Poradnik
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Przepisy kulinarne
(8)
Wydawnictwa popularne
(8)
Publikacje dla dzieci
(6)
Encyklopedia
(4)
Broszura
(2)
Podręczniki
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Książka kucharska
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka-zabawka
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Podręczniki szkolne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Kulinaria
(10)
Chemia
(7)
Dom i ogród
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Edukacja i pedagogika
(3)
Historia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Biologia
(2)
Językoznawstwo
(2)
Nauka i badania
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Religia i duchowość
(1)
Transport i logistyka
(1)
73 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. KZ/0 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliogr. s. 219-251.
Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce! Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw. Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Przedszkolak Badaczem)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Sam cukier / Katarzyna Samosiej. - Wydanie I. - Łódź : Studio Koloru, 2020. - [38] stron : ilustracje ; 27 cm.
Cukier dobry czy zły? Jak przekonać dzieci do zdecydowanego ograniczenia słodyczy w ich codziennym życiu? Spróbujmy razem! Książeczka z ilustracjami, przeznaczona dla dzieci od 4 do 11 lat, w przystępny sposób opowiada o cukrze i jego wpływie na nasze zdrowie. Głównym bohaterem książeczki jest kryształek cukru, kuszący młodego czytelnika do zjedzenia słodkości. „Dialog” naszego podstępnego bohatera z młodym odbiorcą sprawia, że nasz kryształek zmienia się i ze złowrogiego kusiciela staje się łagodnym, spokojnym, słodkim przyjacielem. Zakończeniem opowieści jest krótkie, przystępne kompendium wiedzy o cukrze. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Bibliografia, netografia na stronach 270-[285].
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.[z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
SPIS TREŚCI: 1. Zakres i rola chemii żywności ; 2. Budowa surowców i produktów żywnościowych ; 3. Rola wody w żywności ; 4. Składniki mineralne ; 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie ; 6. Lipidy ; 7. Białka ; 8. Niebiałkowe związki azotowe ; 9. Interakcje składników żywności ; 10. Naturalne barwniki roślinnych surowców żywnościowych ; 11. Substancje zapachowe i smakowe w żywności ; 12. Składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
SPIS TREŚCI: 1. SACHARYDY W ŻYWNOŚCI ľ BUDOWA I PRZEKSZTAŁCENIA 1.1. Wprowadzenie 1.2. Klasyfikacja monosacharydów 1.3. Występowanie sacharydów i ich ważniejsze zastosowania 1.4. Budowa monosacharydów 1.5. Budowa disacharydów i oligosacharydów 1.6. Budowa polisacharydów 1.7. Budowa skrobi 1.8. Chiralność sacharydów i polisacharydów 1.9. Reaktywność sacharydów prostych 1.9.1.Reaktywność wynikająca z hydroksyaldehydowego i hydroksyketonowego charakteru sacharydów 1.9.2. Reakcje specyficzne dla sacharydów 1.10. Cyklodekstryny 1.11. Właściwości fizyczne i chemiczne polisacharydów 1.11.1. Uwagi ogólne 1.11.2. Skrobia 2. WŁAŚCIWOŚCI FUNKCJONALNE SACHARYDÓW 2.1. Smak 2.1.1. Mechanizm odczuwania smaku 2.1.2. Słodkość 2.2. Aromaty pochodzenia sacharydowego 2.3. Barwniki pochodzenia sacharydowego 2.4. Właściwości teksturotwórcze sacharydów 2.5. Substancje balastowe, skrobia oporna i prebiotyki 2.6. Mikrokapsułkowanie 3. LIPIDY 3.1. Wprowadzenie 3.2. Definicja i klasyfikacja lipidów 3.3. Kwasy tłuszczowe 3.3.1. Nomenklatura kwasów tłuszczowych 3.3.2. Charakterystyka ogólna kwasów tłuszczowych 3.3.3. Kwasy tłuszczowe nasycone 3.3.4. Kwasy tłuszczowe monoenowe 3.3.5. Kwasy tłuszczowe polienowe 3.3.6. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 3.4. Acyloglicerole 3.4.1. Charakterystyka ogólna 3.4.2. Nomenklatura i stereochemia 3.4.3. Skład i struktura naturalnych triacylogliceroli 3.4.4. Mono- i diacyloglicerole 3.5. Eterowe analogi acylogliceroli 3.6. Acylowe pochodne innych alkoholi niż glicerol ľ woski 3.7. Glikoglicerolipidy. Glikozylodiacyloglicerole 3.8. Glicerofosfolipidy 3.9. Sfingolipidy 3.10. Sulfolipidy i inne lipidowe związki siarkowe 3.11. Alkohole lipidowe 3.11.1. Charakterystyka ogólna 3.11.2. Wyższe alkohole tłuszczowe 3.11.3. Sterole 3.11.4. Alkohole triterpenowe 3.11.5. Karotenole i inne alkohole 3.12. Węglowodory 3.13. Lipochromy ľ substancje barwne tłuszczów 3.14. Reakcje chemiczne kwasów tłuszczowych i acylogliceroli 3.14.1. Charakterystyka ogólna 3.14.2. Reakcje chemiczne grupy karboksylowej i estrowej 3.14.3. Reakcje w łańcuchu węglowodorowym 3.14.4. Reakcje termiczne i oksydatywnotermiczne 3.14.5. Przemiany tłuszczów w procesie głębokiego smażenia 3.15. Podstawowe problemy analizy lipidów 3.15.1. Wprowadzenie 3.15.2. Ekstrakcja lipidów z tkanek 3.15.3. Skład kwasów tłuszczowych 3.15.4. Analiza prostych i złożonych lipidów 3.15.5. Analiza strukturalna lipidów metodą enzymatyczną 4. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA TŁUSZCZÓW JADALNYCH 4.1. Pochodzenie, otrzymywanie i skład ogólny tłuszczów 4.2. Podział tłuszczów naturalnych 4.3. Skład kwasów tłuszczowych naturalnych tłuszczów 4.4. Polimorfizm i struktura krystaliczna 4.5. Funkcjonalne właściwości tłuszczów 4.6. Tłuszcze przetworzone i produkty tłuszczowe 4.6.1. Wprowadzenie 4.6.2. Tłuszcze modyfikowane 4.6.3. Szorteningi 4.6.4. Tłuszcze smażalnicze 4.6.5. Tłuszcze piekarskie 4.6.6. Tłuszcze (lipidy) strukturyzowane 4.6.7. Tłuszcze cukiernicze do polew. Masło kakaowe i jego alternatywy 4.6.8. Emulsje tłuszczowe 4.7. Aspekty żywieniowe tłuszczów 5. BIAŁKA ľ BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI 5.1. Struktura białek 5.1.1. Wprowadzenie 5.1.2. Struktura pierwszorzędowa 5.1.3. Konformacja 5.1.4. Struktura czwartorzędowa 5.2. Denaturacja białek 5.3. Funkcjonalne właściwości białek 5.3.1. Wprowadzenie 5.3.2. Rozpuszczalność 5.3.3. Utrzymywanie wody 5.3.4. Żelowanie 5.3.5. Emulgowanie lipidów 5.3.6. Tworzenie piany 5.4. Przemiany białek w czasie przechowywania i przetwarzania żywności 5.4.1. Zmiany zachodzące wskutek ogrzewania 5.4.2. Zmiany wskutek utleniania i działania promieniowania 5.4.3. Reakcje białek w środowisku zasadowym 5.5. Enzymatyczne i chemiczne modyfikowanie białek 5.5.1. Hydroliza 5.5.2. Wytwarzanie plastein 5.5.3. Reakcje katalizowane transglutaminazą 5.5.4. Alkilowanie 5.5.5. Reakcje z polisachararydami 5.5.6. Acylowanie grup nukleofilowych w białkach 5.5.7. Reakcje z fosforami Piśmiennictwo 6. CHARAKTERYSTYKA BIAŁEK GŁÓWNYCH SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH 6.1. Białka mięśniowe 6.1.1. Występowanie i skład aminokwasowy 6.1.2. Białka cieczy międzykomórkowej i sarkoplazmy 6.1.3. Białka frakcji miofibrylarnej 6.1.4. Białka stromy 6.2. Białka mleka 6.2.1. Wprowadzenie 6.2.2. Kazeiny 6.2.3. Białka serwatki 6.2.4. Enzymatyczne i funkcjonalne właściwości białek mleka 6.3. Białka jaja 6.3.1. Charakterystyka ogólna 6.3.2. Białka części białkowej jaja 6.3.3 Białka żółtka jaja 6.3.4. Funkcjonalne właściwości białek jaja 6.4. Białka nasion zbóż 6.4.1. Podział i charakterystyka 6.4.2. Gluten 6.5. Białka nasion roślin oleistych i strączkowych 6.5.1. Białka soi 6.5.2. Białka nasion innych roślin 6.5.3. Biologiczna wartość białek 6.6. Białka organizmów jednokomórkowych 6.6.1. Wprowadzenie 6.6.2. Organizmy wykorzystywane do wytwarzania biomasy 6.6.3. Właściwości biomasy jednokomórkowców 6.6.4. Przetwarzanie biomasy jednokomórkowców do celów paszowych i żywnościowych 6.6.5. Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego 6.7. Inne białka żywności 6.7.1. Wprowadzenie 6.7.2. Białka wiążące metale 6.7.3. Białka słodkie Piśmiennictwo 7. METODY OZNACZANIA I BADANIA BIAŁEK W ŻYWNOŚCI 7.1. Wprowadzenie 7.2. Oddzielanie niebiałkowych związków azotowych 7.3. Frakcjonowanie białek 7.4. Chromatograficzne rozdzielanie białek 7.5. Zastosowanie chromatografii podziałowej do identyfikacji i oznaczania aminokwasów 7.6. Badanie białek metodami elektroforetycznymi 7.7. Badanie składu aminokwasowego białek 7.8. Oznaczanie zawartości białek 7.8.1. Metoda Kjeldahla 7.8.2. Wykorzystanie absorpcji w nadfiolecie 7.8.3. Metoda biuretowa 7.8.4. Metoda Lowryĺego 7.8.5. Oznaczenia polegające na reakcji z barwnikami 7.8.6. Metody immunometryczne Piśmiennictwo 8. NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE 8.1. Wprowadzenie 8.2. Aminokwasy i peptydy 8.2.1. Właściwości 8.2.2. Występowanie w artykułach żywnościowych 8.2.3. Zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania żywności 8.3. Aminy i ich pochodne 8.3.1. Występowanie i wpływ na jakość żywności 8.3.2. Lotne aminy 8.3.3. Histamina i alifatyczne poliaminy 8.3.4. N-Nitrozoaminy 8.3.5. Heterocykliczne aminy aromatyczne 8.3.6. Peptydy biologicznie czynne 8.4. Kwasy nukleinowe i nukleotydy Piśmiennictwo
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Prace Monograficzne - Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie ; 288)
SPIS TRESCI: 1. Charakterystyka bezpiecznej żywności ; 2. Drogi migracji substancji obcych do żywności ; 3. Ekologiczne i nieekologiczne opakowania żywności ; 4. Rozwój nowoczesnych metod gospodarowania w rolnictwie ; 5. Etyka, kompetencja i świadomość ekologiczna rolników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 630/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na karcie tytułowej i okładce: Wyniki najnowszych badań.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Czy leki przeciwbólowe zabijają ludzi ?Nieznane metody zwalczania bólu.Groźne oblicze suplementów.Szkodliwe leki przeciwbólowe.Walka z katarem kosztem układu krążenia.Czy grejpfruty mogą zabić?Kawa jest zdrowa, a czekolada broni przed powstawaniem skrzeplin.Gorzka prawda o cukrze.Hot dog - twój wróg.Twarde dane wynikające z najnowszych badań zadają kłam wielu przesądom pokutującym przez lata w medycynie prewencyjnej.
SPIS TREŚCI: I. Czy popularne leki przeciwbólowe zabijają ludzi? ; II. II. A może spróbujemy powalczyć z bólem nieco inaczej? ; III. Suplementy niekiedy mogą pomóc, jednak są... niczym ruletka ; IV. O szkodliwości fobii gorączkowej i o tym, czy paracetamol sprzyja astmie ; V. O strzelaniu z armaty do komara, czyli walka z katarem kosztem układu krążenia ; VI. Interakcje powszechnie przepisywanych leków bywają groźne, a grejpfruty mogą czasem zabić ; VII. Kawa kontra magnez, czyli bzdury serwowane przez reklamy ; VIII. Gorzka prawda o cukrze ; IX. Pamiętajmy o orzechach ; X. Radosne wieści dla miłośników czekolady i kakao ; XI. Twój hot dog może cię zabić ; XII. Plastic is not fantastic ; XIII. Co z tym cholesterolem, czyli zrobieni w jajo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nie lubię tego / Till the Cat ; [ilustracje] Carine Hinder ; przełożyła Monika Szewc-Osiecka. - Wydanie I. - Warszawa : To Tamto, copyright 2023. - [26] stron : ilustracje ; 20x20 cm.
(Marcin / Till the Cat, Carine Hinder)
Na stronie tytułowej pseudonim autora-Till The Cat.
Wiek : 3+.
Fuuu! Ale śmierdzi! Pewnie Tata znowu pichci warzywa. Marcin chyba wolałby już tartę z futrem pająka. To dziwne, u Buni i Dziadzia F. warzywa zawsze są lepsze. To dlatego, że oni są „warzywnymi oszustami” – ukrywają je pod tartym serem, we frytkach, a nawet w ciastkach! To jak, Marcin, masz ochotę na dokładkę?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Gofcia + Mochi)
(Netflix - Produkcje)
Tytuł oryginalny serii: Waffles + Mochi.
Czy chcecie poznać sprawdzony przepis na przyjaźń? Najlepsi przyjaciele, Gofcia i Mochi, wiedzą, że pyszne jedzenie łączy ludzi. Kiedy rozpoczną pracę w supermarkecie, chcieliby urządzić specjalną ucztę dla swoich nowych znajomych. Ale co to powinno być? W poszukiwaniu odpowiedzi wybiorą się w kulinarną podróż dookoła świata, podczas której odnajdować będą nowe produkty, poznawać nieznane dotąd smaki i nawiązywać ekscytujące przyjaźnie. Dołączcie do Gofci i Mochiego, by przeżyć wspólnie smakowite przygody. Naszych bohaterów można również spotkać w serialu „Gofcia i Mochi”, dostępnym na platformie Netflix. To zabawny kulinarny program dla dzieci (i dorosłych), prowadzony przez Michelle Obamę z udziałem słynnych szefów kuchni i znanych gości, który wprowadza małe dzieci i ich rodziny w świat wspólnego gotowania oraz w tajniki kuchni różnych zakątków świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Publicat, 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Na okładce: I love slow food.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” - książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” - o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat - jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.[wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia praktyczna dla wszystkich / Red. W. Gajewski, H. Najberg - Wydanie 5 uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1963. - 685, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
W książce podano zbiór przepisów sporządzania różnego rodzaju artykułów codziennego użytku, jak np. atramentów, farb, klejów, kitów, kosmetyków, wyrobów ceramicznych itd. oraz metod postępowania przy wykonywaniu szeregu czynności w domu lub w warsztacie, jak np. farbowanie, pranie i czyszczenie wyrobów tekstylnych, garbowanie skór, konserwowanie i przechowywanie artykułów spożywczych, uprawa warzyw, walka ze szkodnikami w ogrodzie i w domu, wytwarzanie pokryć ochronnych i dekoracyjnych na metalach matodami bezprądowymi, czyszczenie sprzętów domowych, malowanie, barwienie i politurowanie drewna, obróbka szkła, produkcja i naprawa galanterii z tworzyw sztucznych, naprawa wyrobów gumowych itd.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. UE (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej