Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(111)
Forma i typ
Książki
(104)
Poradniki i przewodniki
(69)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Audiobooki
(3)
Dostępność
dostępne
(102)
wypożyczone
(12)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(75)
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
(18)
Biblioteka główna. Wyp. audiobooków
(3)
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
(7)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
(11)
Autor
Clase Mia (1977- )
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Gottfried Sara
(2)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(2)
Högström Justyna
(2)
Małachow Giennadij (1954- )
(2)
Murkett Tracey
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Palewicz Roman
(2)
Rapley Gill
(2)
Rogozińska Anna
(2)
Siudak Elżbieta
(2)
Andrzejewska Joanna
(1)
Antczak-Judycka Agnieszka
(1)
Arrieta Marie-Claire (1978- )
(1)
Awdziejczyk Ewa
(1)
Babij Konrad
(1)
Banach Kamil
(1)
Barillé Albert (1921-2009)
(1)
Barnes Lisa
(1)
Barnhill John W. (1959- )
(1)
Bartkowska Natalia
(1)
Bator Julita
(1)
Bean Anita
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bereza Jan Mirosław (1955-2011)
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Białas Renata
(1)
Binder Anna
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola
(1)
Bortnowska Małgorzata
(1)
Brazelton T. Berry (1918-2018)
(1)
Bronowska Zofia
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Bryńska Anita (1964- )
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Chisholm Jane
(1)
Cho Charlotte
(1)
Chopra Deepak
(1)
Christmas June Jackson
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cioch Agnieszka
(1)
Colbert Don
(1)
Cooke Kaz (1962- )
(1)
Craig Daniel (1968- )
(1)
Cudowska Julia
(1)
Czajka-Moszkowicz Iza
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
DeSouza Luiza
(1)
Dembińska Maria (1916-1996)
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Dubiel Krzysztof
(1)
Dziubińska Joanna (filolog)
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Ellison Sheila
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Faryna Monika
(1)
Faulkner Fiona
(1)
Ferdinandi Susan
(1)
Finlay B. Brett (1959- )
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Fordham Henny
(1)
Frankiewicz-Kluk Anna (1945- )
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gasper Dorota
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata
(1)
Glam Soko
(1)
Gontarczyk-Krampe Beata
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Górniakowska Agnieszka (1978- )
(1)
Głyda Agata
(1)
Hajduk Agnieszka
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hamm Michael
(1)
Hammonds Laura
(1)
Hamsley Melissa
(1)
Heepen Günther H
(1)
Hemsley Jasmine
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hinder Carine
(1)
Holland Julie (1965- )
(1)
Hopper Nick
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Häberlein Sabine
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(24)
2010 - 2019
(54)
2000 - 2009
(22)
1990 - 1999
(9)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(76)
1989-2000
(11)
1901-2000
(6)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(109)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(109)
angielski
(2)
francuski
(1)
Odbiorca
Rodzice
(13)
Dzieci
(8)
0-5 lat
(5)
6-8 lat
(5)
Szkoły wyższe
(5)
9-13 lat
(3)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Młodzież
(1)
Studenci
(1)
Szkoły średnie
(1)
Technikum
(1)
Wychowawcy klas
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Kobieta
(4312)
Rodzina
(2533)
Relacje międzyludzkie
(2285)
Tajemnica
(2122)
Przyjaźń
(2040)
Odżywianie
(-)
Miłość
(1977)
Zabójstwo
(1477)
II wojna światowa (1939-1945)
(1280)
Śledztwo i dochodzenie
(1229)
Relacja romantyczna
(1225)
Małżeństwo
(1135)
Trudne sytuacje życiowe
(1039)
Dzieci
(986)
Rodzeństwo
(953)
Uczucia
(940)
Nastolatki
(930)
Magia
(882)
Sekrety rodzinne
(836)
Życie codzienne
(803)
Zwierzęta
(799)
Dziewczęta
(737)
Język angielski
(718)
Osoby zaginione
(696)
Policjanci
(692)
Matki i córki
(658)
Żydzi
(657)
Uprowadzenie
(591)
Władcy
(582)
Literatura polska
(578)
Wybory życiowe
(577)
Pisarze polscy
(564)
Język polski
(543)
Dziennikarze
(537)
Podróże
(530)
Arystokracja
(517)
Poszukiwania zaginionych
(516)
Boże Narodzenie
(510)
Zemsta
(491)
Przestępczość zorganizowana
(488)
Historia
(482)
Uczniowie
(477)
Język polski (przedmiot szkolny)
(466)
Psy
(458)
Wychowanie w rodzinie
(451)
Mężczyzna
(436)
Chłopcy
(431)
Zakochanie
(429)
Humor
(419)
Pisarze
(412)
Ojcowie i córki
(407)
Krainy i światy fikcyjne
(405)
Prywatni detektywi
(405)
Samorealizacja
(402)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(398)
Spisek
(394)
Ludzie a zwierzęta
(389)
Śmierć
(389)
Obyczaje i zwyczaje
(387)
Polacy za granicą
(383)
Seryjni zabójcy
(375)
Samotność
(369)
Władza
(366)
Zabójstwo seryjne
(364)
Koty
(355)
Wakacje
(354)
Język niemiecki
(349)
Wsie
(345)
Polityka
(343)
Ludzie bogaci
(342)
Politycy
(341)
Lekarze
(333)
Stworzenia fantastyczne
(327)
Zdrada
(323)
Dziadkowie i wnuki
(320)
Zjawiska paranormalne
(317)
Dojrzewanie
(315)
Wojna
(305)
Małe miasto
(299)
Zdrowe odżywianie
(290)
Wojsko
(288)
Przeprowadzka
(283)
Kultura
(281)
Przedsiębiorstwo
(276)
Marzenia
(274)
Śmierć bliskiej osoby
(272)
PRL
(271)
Psychologia dziecka
(270)
Szczęście
(264)
Wojna 1939-1945 r.
(262)
Młodzi dorośli
(260)
Terroryzm
(259)
Trauma
(256)
Żołnierze
(256)
Macierzyństwo
(255)
Holokaust
(254)
Spadek
(254)
Zdrada małżeńska
(253)
Samobójstwo
(250)
Szlachta
(250)
Kłamstwo
(249)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
2001-
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(61)
Przepisy kulinarne
(25)
Opracowanie
(11)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Książka kucharska
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(63)
Kulinaria
(34)
Psychologia
(13)
Styl życia, moda i uroda
(13)
Rozwój osobisty
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Biologia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
111 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych diet. Pozycja ta - na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami - obala także wiele mitów krążących wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np. ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi). Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką. Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać. Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN, TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet. Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym, jak i zaawansowanym.
SPIS TREŚCI: 1. Jak i skąd organizm pozyskuję energię ; 2. Węglowodany 3. Białko ; 4. Tłuszcze ; 5. Płyny (woda, napoje, soki) ; 6. Suplementy diety ; 7. Diety ; 8. Przepisy ; Przydatne adresy www ; Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [2], 399, [1] strona, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 48, 378-[380]. Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 182-184.
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie! Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), lepszy gust muzyczny*.
* Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (2 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Audiobook
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. audiobooków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ab/ 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności / Zbigniew T. Nowak. - Szczecinek : Fundacja "Nasza Przyszłość", copyright [2011]. - 125, [2] strony : fotografie ; 20 cm.
Doskonały poradnik dla wszystkich, którzy chcą zainwestować we własne zdrowie i aktywnie wspierać swój uklad odpornościowy za pomocą kuracji na bazie naturalnych, często własnoręcznie przygotowanych preparatów ziołowych. (z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia.
Chorujesz na insulinooporność i nie możesz schudnąć? Twoja chora tarczyca nie pozwala Ci zrzucić zbędnych kilogramów? Jeśli przeczytasz tę książkę, schudniesz! Nie będzie łatwo. Twój organizm jako pierwszy stanie z tobą do walki. Twoi bliscy będą robić wszystko, byś przegrała. Nie dlatego, że cię nie kochają, wręcz odwrotnie, będą to robić z miłości. Ale dasz radę. Wiesz dlaczego…? Bo tak naprawdę, to bardzo proste. Anna Powierza, znana aktorka serialowa i filmowa dzieli się swoim doświadczeniami w walce ze zbędnymi kilogramami. Po urodzeniu córeczki ważyła 95 kilogramów. Mimo codziennych wysiłków, restrykcyjnej diety i godzin spędzanych na siłowni waga stała w miejscu. Dlaczego? Odpowiedzi udzielił jej pewien mądry lekarz… Jak schudnąć, gdy dieta nie działa… to praktyczny i dowcipny poradnik, jak znaleźć sposób na pozbycie się nadwagi. Sprawdzone zasady, podpowiedzi dietetyczne, a przede wszystkim potężna dawka motywacji, by znaleźć odwagę do zmiany. Wchodzisz w to?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Koniec z prowadzeniem oddzielnej kuchni dla malucha i miksowaniem papek! „Bobas lubi wybór” to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku. Dowiesz się z niego: Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek? Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny? Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu? Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia? Co dalej z karmieniem piersią lub butelką? W książce znajdziesz również: Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski. Tabelę wartości odżywczych. oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców! Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek. Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 130 przepisów dla dziecka i całej rodziny.
Bobas Lubi Wybór - metoda, która podbiła serca tysięcy niemowląt i ich rodzin, także w Polsce. To zdroworozsądkowy, łatwy i przyjemny sposób rozszerzania diety dziecka, który pozwala mu od początku cieszyć się wspólnymi posiłkami. Ponad 130 pysznych dań i pięknych ilustracji, a także: - proste rady, jak zacząć rozszerzanie diety i czego się spodziewać, - niezbędne informacje na temat bezpieczeństwa podczas jedzenia, - pomysły na szybkie przekąski i lunche, jak również desery i rodzinne kolacje. Bobas Lubi Wybór - książka kucharska pozwoli Ci przygotować wspaniałe rodzinne posiłki i pomoże Twojemu dziecku stać się prawdziwym smakoszem. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wschód Zachodowi)
Ta książka to wszechstronny poradnik harmonijnego i pozytywnego stylu życia, będący jednocześnie dobrym wstępem do samego taoizmu. Autor w przystępny sposób przedstawia system reguł dotyczących zdrowego życia rozwijany od ponad pięciu tysięcy lat. W części Tao zdrowia można znaleźć wskazówki na temat doboru produktów żywnościowych, ich odpowiedniego łączenia, odtruwania organizmu oraz szczegółowe opisy ćwiczeń oddechowych i chińskich technik gimnastycznych służących harmonii umysłu i ciała. Część Tao seksu i długowieczności jest poradnikiem niezwykłym, tak jak niezwykłe dla człowieka Zachodu jest chińskie podejście do seksu i w ogóle ludzkiej kondycji. Człowiek widziany oczami taoisty jest elementem wszechświata i działających w nim sił, co więcej - jest tegoż świata i tychże sił odzwierciedleniem, małym kosmosem. Seks zatem to nie tylko przyjemność czy obowiązek - to tygiel wewnętrznej alchemii, w którym warzą się kosmiczne siły wykorzystywane przez adeptów tao do osiągnięcia długowieczności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta IF post przerywany / J.B. Rives ; przekład Łukasz Musiał. - Wydanie II. - Łódź : JK Wydawnictwo, 2022 - 166, [1] strona : fotografie ; 20 cm.
Intermittent Fasting to idealny sposób na utratę wagi bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz i co ląduje na twoim talerzu Właśnie dokonałeś przełomowego wyboru – sięgnąłeś po książkę o IF, metodzie odżywiania, której podstawą jest post przerywany. Dzięki przeplataniu faz jedzenia i niejedzenia wreszcie zrzucisz zbędne kilogramy. Jak to możliwe? Posty są wpisane w nasz metabolizm. W stanie naturalnym nie tyjemy! Wystarczy posłużyć się tą wiedzą, by odzyskać zgrabną sylwetkę. Z książki dowiesz się między innymi: o przyczynach tycia; o najnowszych odkryciach na temat krótkotrwałego postu; o tym, jak zwiększyć stężenie hormonów spalających tłuszcz; o niewiarygodnych korzyściach diety IF dla zdrowia; o tym, jak wdrożyć IF, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość diet jest obliczona na szybki, ale krótkotrwały efekt. IF to program zmiany podejścia do odżywiania. Zapomnij o liczeniu kalorii i wylewaniu siódmych potów na siłowni. Skłoń organizm do czerpania energii ze swoich rezerw tłuszczowych. Czy jest coś prostszego niż patrzenie co jakiś czas na zegarek po to, by schudnąć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: Wstęp I. MAKROSKŁADNIKI POKARMOWE W REGULACJI EKSPRESJI GENÓW 1. Glukoza 2. Kwasy tłuszczowe 3. Aminokwasy 4. Inne czynniki transkrypcyjne podlegające kontroli przez makroskładniki pokarmowe II. METABOLIZM FUNKCJONALNY WITAMIN A, D I E 1. Witamina A 2. Witamina 3. Witamina E III. WPŁYW ŻYWIENIA NA REGULACJĘ HORMONALNĄ 1. Oś podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowa 2. Wewnątrzwydzielnicza aktywność trzustki 3. Oś hormon wzrostu - IGF-1 4. Oś podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowa (HPT) IV. PROGRAMOWANA ŚMIERĆ KOMÓRKI - APOPTOZA 1. Mechanizm apoptozy 2. Wpływ żywienia na apoptozę V. REGULACJA BILANSU ENERGII 1. Metaboliczna regulacja pobierania pokarmu 2. Rola sygnałów z przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu 3. Rola czynników podwzgórzowych w regulacji pobierania pokarmu 4. Rola innych hormonów
Ostatnia faza rozwoju nauki o żywieniu wprowadziła ją na obszar wspólny z innymi dziedzinami biologii - fizjologią organizmu i komórki, biochemią i biologią molekularną -obszar poszukiwań mechanizmów odpowiedzi na zmiany w ilości i jakości pożywienia oraz badania właściwości regulacyjnych składników pokarmowych. Poznanie ich niewątpliwie zwiększy precyzję formułowania zaleceń pokarmowych i diet wspierających terapie różnych schorzeń. Celem mojej pracy było przedstawienie właściwości regulacyjnych niektórych składników pokarmowych - przede wszystkim makroskładników i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D i E. Przedstawiam ich działanie na poziomie molekularnym oraz drogi wnikania w funkcjonowanie układu hormonalnego. Mam nadzieję, że moja monografia przyda się Państwu podczas studiów i w pracy zawodowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1. Wyp. (Rynek Grocholski 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0/9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik zawiera program, pozwalający zachować zgrabną sylwetkę i pozbyć się zbytecznych kilogramów oraz "pomarańczowej skórki" na biodrach, udach, brzuch i pośladkach. W rozdziałach poświęconych urodzie znaleźć można informacje o wszelkich mowościach, jakie oferują nowoczesna kosmetologia, gabinety masaży i salony kosmetyczne, a także informacje o najnowocześniejszych technikach odsysania tłuszczu. Czterotygodniowy program treningowy przedstawia propozycje ćwiczeń napinających mięśnie. Zaproponowana dieta zawiera szczególnie dużo skladników pomagających w wydalaniu z tkanek wody i zanieczyszczeń
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 564-584.
SPIS TREŚCI: 1. Zachowanie jako przedmiot badań ; 2. Dynamiczna struktura organizmów żywych. Dziedziczenie cech ; 3. Rozwój i budowa układu nerwowego ; 4. Czynność neuronów i przekaźnictwo synaptyczne ; 5. Ogólne właściwości układów sensorycznych ; 6. Czucie somatyczne i czucie równowagi ; 7. Układ zwrokowy ; 8. Układ słuchowy; 9. Zmysły chemiczne ; 10. Ból ; 11. Czynności ruchowe ; 12. Rytmika czynności fizjologicznych ; 13. Czuwanie i sen ; 14. Regulacja homeostazy wewnątrzustrojowej ; 15. Zachowania popędowe i instynktowne. Regulacja nastroju ; 16. Pobieranie pokarmu i gospodarowanie energią ; 17. Czynności ochronne; 18. Czynności rozrodcze ; 19. Uczenie się i warunkowanie ; 20. Pamięć ; 21. Środowisko życia. Życie społeczne ; 22. Myślenie, mowa, inteligencja
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tutułowej: Proste przeprogramowanie mózgu, by odzyskać zdrowie i skutecznie zwalczyć zajadanie emocji.
Bibliografia na stronach 397-405.
Zajadasz stres czy niepokój? Dowiedz się, czym jest jedzenie emocjonalne Jesz, kiedy jesteś w stresie. Jesz, by uciszyć umysł bądź negatywne, krytyczne i niszczące cię myśli. Jesz, ponieważ zamiast poczucia szczęścia przepełniają cię żal, smutek czy zawstydzenie. Jesz, aby siebie nagrodzić lub ukarać. Jedzenie to twój najlepszy przyjaciel. Jeśli te zdania mogłyby opisywać ciebie, możesz mieć problem, który polega na jedzeniu pod wpływem emocji. Nie załamuj się! Dobra wiadomość jest taka: jedzenie emocjonalne można skutecznie pokonać i odzyskać zdrowie! Nie tylko psychiczne czy emocjonalne, ale także fizyczne. Gotowy, aby poznać szczegóły? Zmień swoją relację z jedzeniem i odzyskaj zdrowie.[lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4. Wyp. (Turkusowa 7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.[z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej